Szinte már csak pillanatokra van az átadástól a székesfehérvári Alba Aréna, amely hamarosan többek közt a jeges sportok otthonává válik írta ki a közösségi oldalára a kivitelező Market Építő Zrt, amit a Magyar Építők szúrt ki. A poszthoz az építőipari vállalat egy kisfilmet is csatolt a közelgő átadóról (itt nézheti meg).

a20231103_Hydro_Fehervar_AV19_uj_csarnok_jegproba_fg_fmh
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A sportcsarnok 20-25 közösségi sport kiszolgálására is alkalmas lesz, és a Hydro Fehérvár AV19 jégkorongcsapat otthonaként is szolgál majd. 

A csarnok befogadóképessége jégkorongmeccseken hatezer, koncertek és egyéb események alkalmából akár nyolcezer fő is lehet.

A csarnoknak egyébként évtizedes története van, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök 2013-ban, a Szent István-emlékév alkalmából Székesfehérváron tartott kormányülésen jelentette be, hogy „a város terveket készít egy új többfunkciós jégcsarnok megépítéséről”. Ez a tervezés, illetve a szükséges területvásárlás 2016-ra ment végbe – erre félmilliárd forintnyi állami forrás érkezett –, miközben februárra, illetve októberre a külső és belső látványtervek is elkészültek.

2018-ban a Market Zrt. lett a nettó 25,75 milliárd forintos vállalkozói díjával az időközben nemzetgazdasági jelentőségűvé emelt beruházás építője. A konkrét munkálatok mégsem kezdődhettek el, mert 2019 elején az elszabaduló építőipari árakra hivatkozva a kormány leállította a projektet.

Új lendületet akkor vett a történet, amikor 2021 októberében az ismételten kiírt közbeszerzési eljárásban újfent a Market nyert, immár 35 milliárd forintos ajánlattal.