„Már régóta dolgoztunk az Újpest eladásán, komoly angol és olasz érdeklődőink is voltak, de úgy gondoljuk, a Mol személyében megtaláltuk a legjobb és legerősebb vásárlót” – nyilatkozta a Het Belang van Limburg című belga lapnak a patinás magyar futballklub eladása kapcsán a volt tulajdonos, Roderick Duchatelet. Hozzátette, hogy habár az adásvételi szerződésre már rákerültek az aláírások, egy darabig még ő vezeti a IV. kerületi egyesületet. „Az utolsó lépés még hátravan” – jegyezte meg. 

20180621_0016_atBudapest 20180621 Labdarúgás 2018 Tavasz Újpest UTE sajtótájékoztató Update Low Carb megállapodás 
Roderick Duchatalet portré
Fotó: Török Attila Nemzeti SportBudapest 20180621 Labdarúgás 2018 Tavasz Újpest UTE sajtótájékoztató Update Low Carb megállapodás Roderick Duchatalet portréFotó: Török Attila Nemzeti Sport
Roderick Duchatelet szerint a Mol volt az Újpest FC legjobb és legerősebb vevője.
Fotó: Török Attila

A cikk kiemeli, hogy ezzel a Duchatelet család érdekeltsége a labdarúgásban tovább csökkent, a família üzleti kötelékébe csupán a német negyedosztályú FC Carl Zeiss Jena maradt. „Majd édesapám eldönti, hogy értékesítjük-e ezt is” – felelte újságírói kérdésre Roderick Duchatelet, s jelezte, azután, hogy megválik az Újpesttől, kivonul a sportágból. „Már nincsenek a futballban ambícióim, a figyelmemet inkább a családi vállalkozások és az felé fordítom. A jövőben is külföldön fogok tevékenykedni, nem térek vissza Belgiumba” – közölte.

Roderick Duchatelet édesapja, a közgazdász-mérnök végzettségű, majd sikeres vállalkozó és politikus Roland vagyonát korábban 500 millió euróra (jelenlegi árfolyamon 193,46 milliárd forint) becsülték, amellyel Belgium hetedik leggazdagabb embere volt. 

Roderick Duchatelet 2011. október 19-én lett a tulajdonosa az újpesti labdarúgóklubnak, amellyel az elmúlt több mint 12 évben

  • három Magyar Kupát (2014, 2018, 2021) és
  • egy magyar Szuperkupát (2014) nyert.

Azt nem tudni (és valószínűleg nem is fog kiderülni), hogy a Mol mennyit fizet az Újpest FC-ért. Egykor pletykaszinten merült fel, hogy 20 millió euró körüli összegért (most 7,74 milliárd forint) cserélhet gazdát.