Sok-sok évi hiábavaló várakozás és csalfa remények után elégedetten nyugtázhatják a drukkerek, hogy a jövőben már tényleg nem a belga Roderick Duchatelet lesz az Újpest FC tulajdonosa, hanem egy igazi óriásvállalat, a Mol, pontosabban a Mol csoport leányvállalata, a Mol Vagyonkezelő Zrt. A tranzakció lezárása és a tényleges tulajdonosváltás várhatóan 2024. április végével történik meg.  

Mostantól örülhetnek az Újpest-drukkerek: már nem a belga Roderick Duchatelet a tulajdonos.
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Hiszünk abban, hogy az erős versenyszellemünk, a tudatos és transzparens üzleti gondolkodásunk hosszú távon minden vállalkozásunkban eredményeket termelt, és ezt ebben az esetben sem gondoljuk másképp. Egy erős Újpest csak tovább erősítheti a magyar focit

– mondta Ratatics Péter, a Mol Lakossági Szolgáltatásokat irányító vezetője, aki a Mol csoportot fogja képviselni az Újpest FC-ben. A Mol meggyőződése, hogy a szponzori szerepet meghaladóan tulajdonosként még többet tehet az Újpest sikereiért, ami az egész magyar labdarúgás hasznára válhat.

Ratatics Péter kifejtette: a labdarúgás csodája, hogy több millió embert képes megmozgatni, továbbá szerinte az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy az elkötelezett szakmai munka és a megfelelő fejlesztések és befektetések eredményekhez vezethetnek a magyar futballban. A Mol számára ez a tranzakció lehetőséget teremt a sport népszerűsítésére, az utánpótlás tudatos építésére és a közösség formálására.

Temérdek légiós, kevés eredmény – és a hírhedt címerváltás

A szurkolók nem emlékeznek majd jó szívvel Roderick Duchatelet-re, hiszen mióta ő volt a tulajdonos, a legjobb esetben is közepes teljesítményt nyújtott a focicsapat, nem beszélve a járulékos botrányokról.

Labdarúgó NB I - Újpest FC - Budapest Honvéd
Budapest, 2017. november 18.A labdarúgó OTP Bank Liga 16. fordulójában zárt kapuk mellett játszott Újpest FC - Budapest Honvéd mérkőzés a Szusza Ferenc Stadionban, 2017. november 18-án.MTI Fotó: Kovács Tamás
A Szusza Ferenc Stadionra is ráfér az upgrade.
Fotó: Kovács Tamás / MTI

„Nem volt könnyű megtalálni a megfelelő partnert, aki nemcsak átveszi a klubot, de egyben új lehetőségeket biztosít és új sikerek kovácsa lehet az Újpest FC fényes jövője érdekében” – nyilatkozta Roderick Duchatelet a bejelentés után. Elmondása szerint több mint tíz éven át minden tőle telhetőt megtett az Újpest labdarúgóklubért, de itt az ideje, hogy új távlatok és célok felé lépjen tovább. 

A belga üzletember 2011. október 19-én lett a tulajdonosa a labdarúgóklubnak, amely viszont azóta mélyrepülésben van. Ellenérvként nyilván fel lehet hozni, hogy ezen idő alatt a csapat:

  • nyert három Magyar Kupát (2014, 2018, 2021)
  • és egy magyar Szuperkupát (2014),

viszont a korábbi húsz bajnoki címe dacára 2011 óta a harmadik helynél feljebb sosem végzett, kétszer majdnem kiesett, a legutóbbi években pedig az 5., a 8. és a 9. helyen zárt, jelenleg szintén a 9. helyen áll a 12 csapatos mezőnyben. Az átigazolásokra szakosodott Transfermarkt honlap szerint 

6,3 millió eurósra (2,4 milliárd forintosra) becsült játékoskerettel rendelkező Újpest az NB I. első „tavaszi” fordulójában pénteken 3-0-ra kikapott az MTK-tól. 

Korábban a csapat több mint nyolcvan légióst szerződtetett – akadt, aki két év alatt egyetlen percet sem játszott –, az is előfordult, hogy magyar játékos nélkül állt fel a kezdőcsapat, mindezek tetejébe pedig 2017-ben az anyaegyesület címerét sajátra cserélte a focicsapat, kiváltva a teljes szurkolótábor haragját, valamint egy pert az Újpesti Torna Egylettel.

TAMÁS Krisztián; MOLNÁR Zsombor
Pénteken az MTK letarolta az lila-fehéreket.
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Hosszas jogi huzavona után a Kúriát és az Alkotmánybíróságot is megjáró ügy 2022. július 4-én ért véget, amikor a labdarúgóklub visszaállította az eredeti jelvényt.

Egyszer már majdnem eladták az Újpestet

Duchatelet közben egyszer már majdnem eladta a csapatot. Csakhogy a klub korábbi klasszis játékosával, Kovács Zoltánnal 2022. január 28-án aláírt szerződés után 

a 20 millió eurósra (mai árfolyamon 7,7 milliárd forintosra) becsült vételár átutalása 2022. június 30-ig sem teljesült, így a megállapodás automatikusan érvényét veszítette. 

Sajtóértesülések szerint valójában egy kínai hátterű cég, a Magyarországon 4,45 milliárd forint törzstőkével alapított FSG (Hungary) Holdings Kft. lehetett volna a vevő.

Tavaly tavasszal pedig a a Budapesten született, de Amerikában élő veterán milliárdossal, a 79 éves Thomas Peterffyvel, vagy ahogy itthon ismerik, Péterffy Tamással boronálták össze a csapatot – akkor is hiába. 

Most viszont helyesnek bizonyultak az értesülések, a Mol valóban megvette a focicsapatot Duchatelet-től.

Fehérváron edződött meg az NB I.-re a Mol

A Mol számára nem ismeretlen a labdarúgó NB I.: 2010-ben főszponzori szerződést kötött a Fehérvárral, amelynek 2018 júliusától névadója is lett. Az olaj- és gázipari vállalat 13 éven át támogatta a klubot, amely ez idő alatt elért:

  • három bajnoki címet, 
  • egy Magyar Kupa-győzelmet,
  • két alkalommal pedig az Európa-ligában is bejutott a csoportkörbe.

Tavaly június elején azonban úgy döntött a Mol, hogy elválnak az útjai a Vidiétől, és inkább más csatornákon támogatja tovább a magyar sportot és a labdarúgást.

A Nemzeti Sport értesülései szerint mivel a szerződést kevéssel a ma esti, Debrecen elleni bajnoki előtt írják alá, egyelőre a szerb Nebojsa Vignjevic maradt a vezetőedző, az viszont kérdés, hogy a hétvégén is ő ül-e majd a kispadon. 

Az NS azt is hozzátette: Duchatelet érdekelt lesz abban, hogy az Újpest az élvonalban maradjon, mert csak ebben ez esetben kapja meg a most kialkudott vételárat.

Ki volt a pénzes apuka?

Roderick Duchatelet édesapja, a közgazdász-mérnök végzettségű, majd sikeres vállalkozó és politikus Roland vagyonát egyébként korábban 500 millió euróra (jelenlegi árfolyamon 193,81 milliárd forintra) becsülték, amellyel Belgium hetedik leggazdagabb embere volt.