Nagyon nagy a szórás az F1 pilóták fizetése között. Természetesen így sem kell panaszkodnia a száguldó cirkusz résztvevőinek. A 20 fős mezőny fele 5 millió dollár alatt keres. Itt vannak a Formula-1-es versenyzők fizetései 2024-ben.

Formula-1-es versenyzők fizetése 2024
A fizetések évi 51,15 millió euró és 930 ezer euró között változnak / Fotó: Ali Haider/MTI/EPA

A 3. legjobban kereső versenyző bére a fele a másodiknak

Lewis Hamilton, a Mercedes versenyzője a legjobban fizetett Formula-1-es pilóta. A brit sztár évi 51,15 millió eurót kap a volán mögött, ami nem is csoda, tekintve, hogy már hét világbajnoki címmel büszkélkedhet. Azonban az F1 az utóbbi három szezonban nem Hamiltonról szólt, hanem a belga-holland Max Verstappenról. A Red Bull sztárja 41,85 millió eurót tehet zsebre. A dobogó harmadik fokán foglal helyet Fernando Alonso, akinek az Aston Martinnál 22,32 millió eurót kap – írta meg a Motors Inside.

Innentől kezdve a gázsik látványosan csökkenni fognak. A negyedik helyen például a Ferrari pilótája Charles Leclerc áll, 13,02 millió euróval. Verstappen csapattársa Sergio Perez és Valtteri Bottas a Stake F1 Teamből egyaránt 9,3 millió eurót visznek haza évente.

A sort Carlos Sainz Jr.-ral lehet folytatni, akinek a Ferrari 7,44 millió eurót fizet egy szezonért. Esteban Ocon az Alpine-nel és Lando Norris a McLarennel 5,58 millió eurót, illetve 4,65 millió eurót keres.

Már a kezdés előtt rekordokat dönt az F1-es idény – szerdától autóznak is Bahreinben

Soha annyi futam és akkora nevezési díj nem volt, mint az idén. Már a kezdés előtt rekordokat dönt tehát a 2024-es évad, amely júliusban ér majd el az átalakuló Hungaroringre – még éppen a nyári olimpia előtt.

A Formula-1-es világbajnokság alsó házi fizetései

A rajtrács többi részén mérsékeltebb béreket lehet látni. Az olyan pilóták, mint Pierre Gasly, Kevin Magnussen és George Russell 2,79 és 4,65 millió euró közötti összeget kapnak.

Sok esetben egy csapatnál a pilótáknak adott fizetés nem tükrözi a hierarchiát, hanem inkább az egyes versenyzők tárgyalási képességeit. Esteban Ocon például jobban keres, mint csapattársa, Pierre Gasly, annak ellenére, hogy a teljesítmény és eredmények terén nincs különbség a két versenyző között.

A legrosszabbul fizetett Formula-1-es pilóta a 23 éves amerikai versenyző, a Williamsnél rajthoz álló Logan Sargeant, aki mindössze 930 ezer eurót kap évente.