BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group E Belgium v Slovakia
Lukaku
kezezés
gól
Belgium

Foci-Eb 2024: futballtörténeti döntés a belgák meg nem adott gólja – bemutatkozott a snickométer

Szlovákia bravúrgyőzelmet aratott Belgium legjobbjai ellen a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságon. A belgáktól két szabálytalan gólt is elvettek, a másodiknál debütált egy új eszköz, a snickométer.

Szlovákia és Belgium első egymás elleni tétmérkőzésén az Európa-bajnokság egyik favoritjaként emlegetett belgák lendületes támadásokkal kezdtek, egy hatalmas védelmi hibát kihasználva mégis a szlovákok kerültek előnybe.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group E Belgium v Slovakia
Lukaku
kezezés
gól
Belgium
Lukaku maga sem hitte el, milyen balszerencsés volt Szlovákia ellen / Fotó: AFP

Térfélcsere után Romero Lukaku gólját les miatt érvénytelenítették, majd Trossard 17 méteres lövését védte Dubravka. A hajrában a 86. percben Lukaku már két érvénytelen gólnál tartott.

Főszereplő volt a snickométer

Lukaku második szabálytalan góljánál a VAR mellett a bíró segítségére volt az úgynevezett snickométer. A technológia hangfrekvenciákat érzékel, mely megmutatja, hogy volt-e érintkezés a labdával. A török bíró, Meler ennek segítségével könnyedén meg tudta állapítani, hogy Lois Openda a kezéhez hozzáért a labda, mielőtt a Roma centeréhez passzolt.

Ez volt az első gól, amit ennek a technológiának segítségével érvénytelenítettek.

Krikettben már használják a technológiát

Ahogy azt a The Guardian írja, a 2024-es Európa-bajnokságot tévében néző szurkolók ezen a nyáron először élvezhetik a krikett „snickométerének” megfelelőjét, ami potenciálisan egyértelműbbé teszi a kezezést és a lesnél is hasznos lehet.

A „Connected ball” technológia mozgásérzékelős mikrocsippel szereli fel a meccslabdákat, amely másodpercenként 500-szor képes minden érintést nyomon követni. Ez elég érzékeny például ahhoz, hogy megállapítsa, vajon a labda elérte-e egy játékos kezét.  

Az UEFA törekszik az átláthatóságra

Hogy ne csak a VAR-kocsiban ülő bírók lássák a meccseket befolyásoló adatokat, mostantól ezeket a képeket a nézők rendelkezésére bocsátják. Ez része az UEFA-n belüli szélesebb körű átláthatósági törekvésnek, amely különösen a VAR-t érintő kritikákra összpontosít, amelyek gyakran homályban hagyják a szurkolókat. Egy másik új fejlesztésben a stadionokon belüli óriás kivetítők technikai magyarázatot adnak a VAR-vizsgálatokra. Ezeket, mint ahogy az ma is látható volt, a műsorszolgáltatók számára is elérhetővé teszik.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.