Összesen 135 hónap, azaz több mint 11 év börtönbüntetést szabott ki az amerikai bíróság Elizabeth Holmesra, a hírhedtté vált Theranos startup alapítójára. Mint ismert: a Theranos óriási összegben tudott bevonni befektetéseket, miután egy nagyon jól hangzó ötlettel álltak elő: olyan, rendkívül egyszerű vérvizsgálatot ígértek, amely többféle betegséget is képes kimutatni. 

Fotó: AFP

Az évek során rengetegen dőltek be a Theranos ügyes előadásainak, de lassacskán kiderült, hogy a szépnek hazudott felszín mögött nincs semmi. A cégnek sosem volt működőképes terméke, ennek ellenére a vezetők újabb és újabb befektetőket tudtak bevonni. A cég a befektetőktől a becslések szerint összesen 900 millió dollárt tudott összeszedni, a vállalatot pedig saját vezetői 9 milliárd dollárosra értékelték. 

A nyomozás hosszú évekig tartott, és az ügyészség képviselője a bíróságon úgy fogalmazott, hogy ez a legelképesztőbb „fehérgalléros” bűncselekmény, amely valaha történt az Egyesült Államokban. Az ügyészség 15 évet és több millió dolláros vagyonelkobzást kért, végül valamivel több, mint 11 évet kapott a cégvezető. 

A 38 éves Elizabeth Holmest már januárban bűnösnek találták, de az ötszázezer dolláros óvadékot kifizetve szabadlábon maradhatott. A bukott üzletasszonyt édesanyja és párja támogatta a bíróságon, könnyek között hallgatta végig az ítéletet. Az utolsó szó jogán is a cégét védte.

Imádtam a Theranost, ez volt életem munkája. Összetörtem a bukásaim miatt 

– mondta Holmes a Financial Times cikke szerint. Az ítélet kihirdetése után Holmes és családja egy oldalsó ajtón távozott a teremből, hogy elkerüljék a rájuk váró sajtósokat. Holmesnak várhatóan áprilisban kell majd börtönbe vonulnia a mostani bírói döntés értelmében. 

A Theranos ügye ismét rávilágított arra a folyamatra a tech cégek világában, amelynek a „kamuzz, amíg meg nem csinálod” a jeligéje, vagyis már jóval azelőtt add el a még nem létező terméket, hogy egyáltalán elkészülnél vele. 

Az ügyben még várhatók meghallgatások, mert a pénzüket vesztő befektetőket is kártalanítani kell. A bíró szerint nagyjából 121 millió dollár lehet a kár, de ez az összeg a meghallgatások után még változhat.