Befektetők megtévesztésében bűnös Elizabeth Holmes, a Theranos nevű startup alapítója – írja a BBC.

Holmes korábban 9 milliárd dollárra értékelt cége, a Theranos vértesztelő eszközöket gyártott, amelyek az ujjbegyből vett mintából készítették el a legfontosabb adatokat tartalmazó laborleleteket. Azonban az ügyészek szerint Holmes tudatosan hazudott erről a technológiáról a befektetőknek.

Fotó: Nick Otto / AFP

Az esküdtek összesen 11 vádpontot hoztak fel az üzletasszony ellen, ebből négyben találták bűnösnek, ezekért egyenként akár 20 év börtönbüntetést is kaphat. Másik négy vádpontban felmentették, további háromban pedig nem tudtak konszenzusra jutni. Holmes tagadta a vádakat.

A Theranos azt ígérte, hogy forradalmasítani fogja az egészségügyet, ám 2015-ben a Wall Street Journal arról számolt be, hogy a cég által alkalmazott technológia nem működik.

A vád mintegy 30 tanút idézve igyekezett bebizonyítani, Holmes tudta, hogy a befektetőknek eladott termék használhatatlan.

A tárgyaláson több laboratóriumi dolgozó is azt vallotta, hogy elmondták Holmesnak a Theranos technológiájának hibáit, de utasítást kaptak azok bagatellizálására. 

A saját védelmében tanúskodó Holmes azt állította, hogy soha nem csapta be tudatosan a betegeket vagy a befektetőket.

Jeff Schenk ügyész a záróbeszédében azt mondta, Holmes a csalást választotta az üzleti kudarc helyett, ezzel pedig a befektetőkkel és a betegekkel szembeni tisztességtelenség mellett döntött. „Ez a döntés nemcsak érzéketlen, hanem bűncselekmény is volt” – tette hozzá.

Holmes tinédzserként alapította a Theranost, nem sokkal azután, hogy elküldték a Stanford Egyetem vegyészmérnöki karáról. Az induláshoz több mint 900 millió dollárt tudott összegyűjteni különböző milliárdosoktól. A cég a botrányt követően 2018-ban hivatalosan is beszüntette működését.