Az augusztusi adatokról

A Bureau of Economic Analysis (BEA, Gazdasági Elemzési Hivatal) szeptember 29-én közzétett becslései szerint a személyi jövedelem 87,6 milliárd dollárral (havi szinten 0,4 százalékkal) nőtt augusztusban. A rendelkezésre álló személyi jövedelem (DPI), azaz a személyi jövedelem mínusz a személyi folyó adók 46,6 milliárd dollárral (0,2 százalékkal), a személyi fogyasztási kiadások (PCE) pedig 83,6 milliárd dollárral (0,4 százalékkal) emelkedtek.

A PCE (Personal Consumption Expenditures) árindex az Egyesült Államokban a fogyasztók által vásárolt áruk és szolgáltatások változó árait vizsgálja. Az Egyesült Államokban élő emberek vagy a nevükben vásárlók által az árukért és szolgáltatásokért fizetett árak mérőszáma. A PCE-árindex tükrözi a fogyasztói magatartás változásait, azt is figyelembe veszi, hogy a fogyasztók hogyan változtatják meg a vásárlási szokásaikat az árváltozások hatására. A PCE-árindexet elsősorban makrogazdasági elemzésekhez és előrejelzésekhez használják, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által preferált inflációs mutató. A PCE bizonyos értelemben valósághűbb képet ad az inflációs nyomásról, mint a CPI (Consumer Price Index). A CPI a háztartások által fogyasztott áruk és szolgáltatások átlagos árváltozását méri egy adott periódusban. A CPI súlyozása statikus, míg a PCE súlyozása dinamikus, mert a PCE tartalmazza a fogyasztás változásait, beleértve a termékek és szolgáltatások minőségének változását is.

A folyó dollárban kimutatott személyi jövedelem augusztusi növekedése elsősorban a bér jellegű jövedelmek, a vagyonból származó személyi jövedelembevételek, a bérleti díjakból eredő jövedelmek és a tulajdon utáni jövedelmek növekedését tükrözte, amit részben ellensúlyozott a személyi transzferbevételek csökkenése.

A folyó dollárban kifejezett 83,6 milliárd dolláros augusztusi PCE-növekedés a szolgáltatásokra fordított 47,0 milliárd dolláros és az árukra fordított kiadások 36,7 milliárd dolláros kiadások növekedéséből tevődött össze. A szolgáltatásokon belül a növekedéshez a legnagyobb mértékben a lakás- és közüzemi szolgáltatások (élén a lakhatással), a közlekedési szolgáltatások és az egészségügyi ellátás (kórházak és járóbeteg-ellátás) járultak hozzá. Az árukon belül a növekedéshez a legnagyobb mértékben a benzinre és egyéb energiacikkekre fordított kiadások járultak hozzá (élükön a gépjármű-üzemanyagokkal, kenőanyagokkal és folyadékokkal).

People walk through Times Square on July 13, 2021 in New York City. Stock markets were slightly softer on news of the biggest jump in US inflation in more than two decades and disappointment in results from US investment banks. As trading ended in London, Frankfurt and Paris, major indices hovered around the zero mark, while the Dow Jones index was also a tiny bit lower in midday New York exchanges. (Photo by Angela Weiss / AFP)
Fotó:  Angela Weiss / AFP

A PCE, a személyi kamatfizetések és a személyi folyó transzferek összege, augusztusban 86,0 milliárd dollárral nőtt. A személyes megtakarítás augusztusban 794,1 milliárd dollár volt, és a személyes megtakarítási ráta – a rendelkezésre álló személyes jövedelem százalékában kifejezett személyes megtakarítás – 3,9 százalékot tett ki.

Az előző hónaphoz képest az augusztusi PCE-árindex 0,4 százalékkal nőtt, az áruk árai 0,8 százalékkal, a szolgáltatások árai pedig 0,2 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerárak 0,2 százalékkal, az energiaárak pedig 6,1 százalékkal lettek magasabbak. Az élelmiszerek és az energia nélkül a PCE-árindex 0,1 százalékkal emelkedett. 

Az egy évvel ezelőtti azonos hónaphoz képest a PCE-árindex augusztusban 3,5 százalékkal nőtt. Az áruk árai 0,7 százalékkal, a szolgáltatások árai pedig 4,9 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerárak 3,1 százalékkal nőttek, az energiaárak pedig 3,6 százalékkal csökkentek, az élelmiszerek és az energia nélkül a PCE-árindex 3,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Reál PCE

A PCE reálértékének 0,1 százalékos augusztusi emelkedése a szolgáltatásokra fordított kiadások 0,2 százalékos növekedését és az áruforgalom 0,2 százalékos csökkenését tükrözte. A szolgáltatásokon belül a növekedéshez leginkább a szállítási szolgáltatások (élén a légi szállítással) és az egészségügyi ellátás (élén a kórházak és ápolási otthonok) járultak hozzá. Az árukon belül a csökkenéshez leginkább a gépjárművek és alkatrészek járultak hozzá (az új gépjárművek vezetésével).

Az augusztusig megfigyelhető 2023. évi trendekről

2023 júniusától, a korábbi trendhez képest, elmozdulást láthatunk a rendelkezésre álló jövedelem – személyi fogyasztás – folyó megtakarítás viszonylatában. 2022. december és 2023. május között a személyi fogyasztás havi változása alatta maradt a rendelkezésre álló jövedelemének – bár áprilisban megközelítette azt –, júniustól viszont érdemben meghaladta. Ekkor a különbség 68,4 milliárd dollár volt, ami júliusra szinte megduplázódott, elérve a 137,3 milliárd dollárt. Viszont augusztusban újra közeledett a két mutató egymáshoz, bár a személyi fogyasztási kiadások még mindig meghaladták a rendelkezésre álló jövedelem szintjét, de már csak 37,0 milliárd dollárral, vagyis az előző hónaphoz képest 100 milliárd dollárral kevesebbel. Augusztusban 46,6 milliárd dollárral nőt a rendelkezésre álló jövedelem, miközben a személyi fogyasztás 83,6 milliárd dollárral, tehát majdnem duplájával nőtt. Folytatódott a június óta megfigyelt trend, hogy negatív a személyi megtakarítások havi változása, a lakosság továbbra is a folyó megtakarításai rovására növelte személyi fogyasztását, ezzel egészítette ki a rendelkezésére álló jövedelem növekedéséből eredő bevételét. Amennyiben ez a trend tartóssá válik, és közben a foglalkoztatási helyzet nem fordul számottevően rosszabbra, akkor további kamatemelések, monetáris szigorítások nélkül a Fed a keresletet és így az inflációt sem fogja tudni tartósan csökkenteni. 

 

A következő ábrán az utolsó háromhavi évesített PCE-árindexek adatait jelenítettük meg 2023 első nyolc hónapjára.

Az ábrából leolvasható, hogy 2023 februárjától érdemi csökkenő trend vált dominánssá mindkét mutató esetében. Júliusról augusztusra viszont a PCE-árindex trendfordulója látszik, bár ez egyelőre egy hónapi adat alapján nem nevezhető biztosnak. A PCE-árindexnél 2023 során augusztusig 0,8 százalékponttal, a PCE-magárindexnél 1,6 százalékponttal mérséklődött a releváns érték. A Fed által elsődlegesen értékelésre kerülő PCE-magárindex tehát már elérte a 2,0 százalékos célértéket, ugyanakkor a PCE-árindex értéke még 1,2 százalékponttal felette volt ennek. 

 

Az inflációs helyzet tehát az USA-ban eléggé ellentmondásosnak tűnik az augusztusi adatok alapján. Az éves alapon mért PCE-árindex június óta emelkedik, miközben a PCE-magárindex a júliusi minimális emelkedés után augusztusra 0,3 százalékpontos mérséklődést produkált. Mindezek alapján megérthetjük, hogy a Fed továbbra is óvatos. A Federal Reserve szeptemberi kamatdöntését követő sajtótájékoztatón Jerome Powell a vártnál magasabb kamatpályáról beszélt, ami szerint a magasabb kamatok a vártnál jóval tovább velünk maradhatnak. A Fed az ismertetett előrejelzésében idén még egy kamatemelést prognosztizált, és jövőre csak két kamatvágást várnak.

 

Hiába indult a mostani inflációs folyamat gyorsulása kínálati okok miatt, a mai modern monetáris politikának nincs közvetlen eszköze a költség eliminálásra, csak közvetetten, a kereslet, a foglalkoztatás visszaszorítása – adott esetben akár – révén lehet képes az inflációt tartósan a célsávba terelni. Kérdés továbbra is, hogy sikerül-e az olyan finomhangolása az amerikai monetáris politikának, amely „puha landolás” mellett éri el az inflációs célokat.