A távmunka elterjedésével az okostelefonok elsődleges munkaeszközökké váltak, és ezt a támadók is tudják: csak a vishing (hangalapú adathalászat) visszaélések száma másfél év alatt több mint hatszorosára ugrott 2022 második negyedévére – áll a Vodafone közleményében.

kiber-védelem, adathalászat, csalós-sms
A mobile phone in the hands of a girl. A young woman in a black T-shirt is holding a phone. The fraudster sends an email message. The work of a freelancer, businessman. The wife checks messages and notifications on social networks. Wireless technologies. A mobile phone in the hands of a girl. A young woman in a black T-shirt is holding a phone. The fraudster sends an email message. The work of a freelancer, businessman. The wife checks messages and notifications on social networks. Wireless technologies.
Fotó: Alekszandr Zubkov

A kibertámadások száma globális szinten folyamatosan emelkedik, 2022-ben megközelítőleg 5,5 milliárd ilyen támadást hajtottak végre világszerte. A támadásokkal okozott károk költségei 2022-ben 4,35 millió dollárra – több mint másfél milliárd forintra – emelkedtek, jelentős veszteségeket okozva ezzel az érintett cégeknek.

Noha az adathalász támadások egyetlen iparágat sem kerülnek el, 2022-ben a leginkább érintett területek a banki és az egészségügyi ágazatok mellett az energia- és közműszolgáltatások, a szállítás és a gyártás szektorok voltak.

Míg a korábbi években a kibertámadások többségét Észak-Amerikában követték el, addig az utóbbi években megfigyelhető ennek a tendenciának az eltolódása az európai régió irányába.

A legsúlyosabb kockázatnak a zsarolóvírusok tekinthetők, az előző évben több mint 493 millió támadást indítottak világszerte különböző zsaroló technikákat alkalmazva. Emellett jelentősen elterjedt az adathalász technikák változatos kihasználása, például a vishing (hangalapú adathalászat), a smishing (SMS-adathalászat), és a quishing (QR-kódos adathalászat) is egyre gyakrabban használt módszer. A támadók számtalanszor ezeket kombinálva támadnak, ez az úgynevezett hibrid adathalászat, amellyel képesek akár a többfaktoros hitelesítés (MFA) kijátszására is. Csak a hangalapú visszaélések száma 2022 második negyedévében 625 százalékos növekedést mutatott, amióta 2021 első negyedévében elkezdték rögzíteni ezeket a támadásokat.

A megoldást a kibersebezhetőség csökkentése, valamint az adathalász támadások kivédése jelentheti – mely különösen kritikus a mobileszközök esetében. A mobileszközök ugyanis számos érzékeny adatot tartalmaznak: hozzáférést biztosítanak az elektronikus levelezéshez, fényképekhez, a készülék kamerájához, GPS-koordinátákhoz, jelszavakhoz és kontaktlistákhoz. Emellett a távolról dolgozó alkalmazottak többségének gyakran engedélyezett a munkahelyük által, hogy olyan személyes eszközöket és hálózatokat is használjanak a munkájukhoz, amelyeket az IT nem tud megfelelően ellenőrizni.

A Vodafone közleményében azt írja, az általa kínált Lookout mobil kibervédelmi szolgáltatás védelmet biztosíthat a mobileszközöket fenyegető hálózat-, eszköz-, alkalmazás- és tartalomalapú kockázatok ellen minden iOS, Android és Chrome OS mobileszközön, továbbá megoldást nyújt a kockázatok felismeréséhez és kezeléséhez is. A kimondottan mobileszközökre fejlesztett szoftver

a mesterséges intelligencia segítségével elemzi a több mint 200 millió eszközből és több mint 120 millió alkalmazásból álló globális hálózat telemetriai adatait.

A szokásostól eltérő viselkedés beazonosításával észleli és elhárítja a kéretlen behatolást, összegyűjti és elemzi a kompromittálásra utaló jeleket – ezzel megóvva az eszköz használóját a lehetséges fenyegetésektől.