Partneri megállapodást kötött egymással a cseh PPF csoport és az Egyesült Arab Emírségek, egyben az arab régió legnagyobb távközlési multija, az Etisalat (e&), melynek részeként az abu-dzabi székhelyű e& irányítást szerezhet a PPF négy régiós távközlési érdekeltségében, azaz a bolgár, a szerb és a szlovák piac mellett a Yettel Magyarországban és a vállalatot kiszolgáló infrastruktúra-cégben, a CETIN Hungaryben – számolt be a hírről a HWSW.

Budapest, 2023. február 5.A Yettel Magyarország második legnagyobb mobilszolgáltatójának cég felirata a főváros V. kerületében, a Károly körúton. A Telenor Magyarország Zrt. 2022. március 1-től új néven, Yettel Magyarország Zrt.-ként, röviden Yettel néven működik
Arab multi kezébe kerülhet a Yettel Magyarország.
Fotó: Faludi Imre / MTI

A szakportál azt írja, a megállapodás részeként az e& összesen 2,15 milliárd eurót fizet a PPF Telecom Group érintett cégekben képviselt 50 százalékos tulajdonrészéért, plusz 1 részvényért. Az ügylet a várakozások szerint a szükséges hatósági jóváhagyásokat követően, még idén lezárulhat, ám az nagy kérdés, hogyan tovább.

Eddig nem érintette a Yettel működését az üzletrész-értékesítés

A Yettel vezetősége korábban többször is hangsúlyozta, hogy

a vállalat stratégiájára, operatív munkájára és működésére nincsenek hatással az üzletrész-értékesítések.

Ilyen alkalom volt, amikor Vodafone-részvényekre cserélte Yettel-pakettjét a 4iG, és a magyar állam közvetett tulajdonába kerültek a PPF hazai leányvállalatainak, azaz a Yettel Magyarország Zrt.-nek, a Yettel Real Estate Hungary Zrt.-nek, valamint a CETIN Hungary Zrt.-nek a 25 százalékos tulajdonát megtestesítő részvények.

A PPF még 2018-ban vásárolta meg a norvég anyacégtől a Yettel jogelődje, a Telenor Magyarország és további három régiós Telenor-leányvállalat 100 százalékos tulajdonrészét, majd alig egy évvel később a magyar érdekeltség 25 százaléka az akkor még állami kézben lévő Antenna Hungáriához (AH) került – ezt követően szerzett a 4iG többségi tulajdonrészt az AH-ban.

Csupa szépet mondanak Magyarországról

Ha lezárul a tranzakció, az e& 50 százalék plusz egy konstrukcióban lesz tehát többségi tulajdonosa a Yettel Magyarországnak, a kisebbségi tulajdonos pedig 25-25 százalékkal marad a magyar állam és a PPF.

A Mobile Europe tudósítása szerint Jassem Mohamed Obaid Bu Ataba Alzaabi, az e& elnöke többek között azt mondta a látókörükbe került négy piacról, azaz a magyarországiról is, hogy az országok működését a szabályozás stabilitása, az egészséges verseny és a vonzó megtérülési lehetőségek jellemzik.

Európa legígéretesebb országai közé tartoznak

– jelentette ki a cégvezér, aki nem mellesleg az emírségekbeli jegybank alelnöke és Abu-Dzabi pénzügyminisztériumának első embere. A vállalat bevétele az év első felében elérte a 7,24 milliárd dollárt.

Minden Yettel-előfizetőt érinthet az Európai Bizottság háborúja

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos további szigorításokat sürget a ZTE-vel szemben, ami fájhat a Yettel Magyarország modernizációs folyamatának is, hiszen a kínai vállalat gyártja a hálózati berendezéseket. Az amerikaiak nemes egyszerűséggel elfogadhatatlan kockázatot jelentő cégnek tartják a ZTE-t.

A Yettel Magyarországot szeptembertől egyébként a PPF által kinevezett Igor Prerovsky irányítja majd, a Vodafone-t is megjárt vezérigazgató a pozíciót 2021 óta betöltő Peter Gazikot váltja.

A Vodafone-t is megcélozza az e&

A HWSW megírta, hogy növelné befolyását a Vodafone-csoportban is az e&, ezzel az arab tőke az európai távközlési szektorban rövid időn belül számottevővé válhat.

A Vodafone-üzlet nem érinti a magyar előfizetőket,

hiszen januárban a Vodafone Magyarország Zrt.-t 660 milliárd forintért vásárolta meg közösen a 4iG Nyrt. leányvállalata, az Antenna Hungária Zrt., valamint a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. a magyar állam képviseletében.