Részvénycsere útján megszerezte a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-től a Vodafone Magyarország alaptőkéjének 19,5 százalékát megtestesítő 35 476 749 darab, egyenként 500 forint névértékű, A sorozatú törzsrészvényt az Antenna Hungária (AH)  – tette közzé az AH anyavállalata, a 4iG a Budapesti Értéktőzsde honlapján. 

230302 Budapest4iG Illusztráció
Fotó: Kallus György / VG

A tranzakcióval az Antenna Hungária 70,5 százalékra növelte közvetlen befolyásoló részesedését a Vodafone Magyarországban,

míg a Corvinuson keresztül a magyar állam közvetett tulajdonába kerültek a PPF Telecom Group magyarországi leányvállalatainak, azaz a Yettel Magyarország Zrt.-nek, a Yettel Real Estate Hungary Zrt.-nek, valamint a CETIN Hungary Zrt.-nek a 25 százalékos tulajdonát megtestesítő részvények. 

A csere eredményeként tehát az Antenna Hungáriát a Corvinus Zrt. váltja tulajdonosként a magyarországi Yettel-CETIN-cégekben, a Corvinus Zrt.  tulajdonrésze pedig 29,5 százalékra csökkent a Vodafone Magyarországban.

 

Tulajdonrészünk növelése a Vodafone Magyarországban a pénzügyi befektetésként kezelt Yettel-CETIN-részesedésünk cseréjével a 4iG csoport portfóliójába tartozó távközlési vállalatok integrációs folyamatainak végrehajtását erősíti

– hangsúlyozta a tranzakció kapcsán Fekete Péter, a 4iG csoport vezérigazgatója.

A tulajdonosi változások bejegyzését követően a Vodafone Magyarország igazgatósága a jelenlegi ötről hét főre bővül, melybe öt főt delegálhat a 4iG csoport, kettőt pedig a Corvinus. 

A felügyelőbizottság létszáma nem módosul. Az állam jogosultságai az irányító testületek tekintetében változatlanok maradnak. A Vodafone és a Yettel ügyfeleit a tulajdonosi struktúra változása nem érinti, a társaságok szolgáltatásait mind a lakossági, mind az üzleti ügyfelek a továbbiakban is változatlan formában vehetik igénybe.

Megugrott a 4iG EBITDA-marzsa, ám veszteséges évet zárt a cég

Idén folytatódhat a szinergiahatások kiaknázása, de további akvizíciókra is nyitott maradt a vállalat.