Turizmus

A tízmillió vendégéjszaka országa

Tízmillió vendégéjszaka, 11 százalékkal több bevétel, négy évszakos Balaton, belföldi turistaáradat Budapesten – ezek az év első öt hónapjának fő jellemzői a kereskedelmi szálláshelyeken.

Tízmillióra nőtt a vendégéjszakák száma május végére a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.

A KSH jelentése szerint januártól májusig 171 milliárd forint bruttó bevételt értek el a piaci szereplők, ami a 2017 első öt hónapjában elkönyvelt összegnél 11 százalékkal magasabb. Ugyanekkor a vendégszám 7,1 százalékos növekedést mutat, az előző évihez képest idén májusban ennél is nagyobb, 7,5 százalékos volt az emelkedés.

Az idén a pünkösdi hosszú hétvégét is magában foglaló május kiemelkedő, 12 százalékos vendégforgalom-növekedéssel büszkélkedhet a külföldiek esetében.

Fotó: Kallus György / VG

A belföldi forgalom 6,8 százalékkal erősödött tovább. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a KSH gyorsjelentésére reagálva rámutatott:

folyamatosan érezhető az erősödés, különösen a belföldi turizmusban, ahol a vendégek száma az év első öt hónapjában majdnem 10 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Figyelemre méltó trend, hogy a Balatonnál – a sokszor változékony időjárás ellenére is – idén két számjegyű a növekedés, a magyar tenger egyre inkább négy évszakos úti céllá válik – hangsúlyozza az MTÜ. Budapest első öt havi teljesítménye is kedvező, különösen a belföldi forgalom terén, ami kiugró mértékben, 12,2 százalékkal emelkedett 2017 bázisadatához képest.

Kiemelten fontos eredménynek minősítik a turisztikai ágazat irányítói, hogy Magyarország legfontosabb küldőpiacáról, Németországból töretlen az emelkedés. Májusban a német utazók 12,7 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek nálunk, mint egy évvel korábban. Hirtelen megindultak a lengyel turisták is, az új légi járatok megnyitása a két ország között számszerűsíthető eredményt hozott: 30,7 százalékkal nőtt a lengyel vendégéjszakák száma májusban. Figyelemre méltó e téren a Romániából és a Kínából érkezőkhöz kötődő, 20 százalékot meghaladó növekedés is.

 

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

KSH turizmus MTÜ Párisi Udvar Hotel
Kapcsolódó cikkek