Turizmus

A Thomas Cook nélkül is utazhatunk

Már több mint 50 olyan utazásszervező és -közvetítő működik Magyarországon, amelynek az éves forgalma meghaladja az egymilliárd forintot.

Közzétette utazási irodákról készült összeállítását a turizmus.com szakportál. A legnagyobb tour operatorok, illetve utazásközvetítő vállalkozások 2018-ban is stabilan őrizték vezető szerepüket a toplistán, még ha többségük nem is tudott olyan erős növekedést produkálni, mint kisebb versenytársaik.

Az árbevétel alapján továbbra is az IBUSZ, az OTP Travel és a Neckermann a legnagyobb utazási irodahálózat Magyarországon.

  • Az IBUSZ éves forgalma már bőven átlépte a 20 milliárd forintot,
  • de 18 milliárd feletti összeggel szorosan nyomában van az OTP bankcsoport utazási társasága,
  • illetve a Thomas Cook Austria AG tulajdonában lévő Neckermann is.
  • Az utóbbi cégcsoport brit anyavállalata 2019 szeptemberére csődbe ment, az okok között az elemzők a hibás üzletpolitikát, a rossz időben történt vásárlásokat és az eladósodottságot említik. Habár a magyarországi Neckermann pénzügyi mutatói stabilak, a bázis összeomlása miatt a leányvállalat vezetősége lapzártánk idején csak annyit tudott közölni, hogy a helyzet megoldásán dolgoznak.

    Fotó: MTI/Bugány János

    A lehetséges kihívók sorrendjében, az elsősorban repülőjegy-értékesítéssel foglalkozó Weco Travel, majd a török Sun & Fun Holidays következik, amelynek kiemelkedő, 63 százalékos a bevételnövekedése is, valamint négy olyan vállalkozás, a Fehérvár Travel, a Robinson Tours, a Morea és a Mauri Kft., amely magyar tulajdonosi körbe tartozik, továbbá a németországi REWE csoporthoz tartozó Kartago Tours, a londoni anyacég leányvállalata, a Miki Travel és a Global Business Travel Magyarország Kft. Ez utóbbi az American Express vállalatcsoportjához tartozik, amely üzleti utaztatással és rendezvényszervezéssel foglalkozik.

    Az élbolyban a Miki Travel érte el a legnagyobb növekedést, csaknem megháromszorozta a forgalmát, bár az is igaz, hogy az időközben megváltoztatott üzleti évforduló miatt a bázisév a Miki esetében a 2016-os esztendő.

    A teljes lista online megtekinthető.

    OTP Travel utazási irodák IBUSZ Neckermann
    Kapcsolódó cikkek