Turizmus

Egyre többeket kezelnek külföldön

Az egészség­turizmus globális élme­ző­nyében – mind a kiutazó-, mind a beutazó­forgalomban – vegyesen szerepelnek a fejlett és a fejlődő országok.

Megdöbbentő tempóban bővül a globális egészségturizmus – áll az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) napokban közzétett felmérésében. A legnagyobb forgalmat az utóbbi években, mind az egészségügyi beutazó-, mind a kiutazó- turizmust tekintve, az Egyesült Államok bonyolította le. A küldő országok közül a második legjelentősebb az apró, de igencsak tehetős Kuvait lett. A legtöbb gyógyászati célból utazó turistát fogadó országok között pedig olyan fejlődő gazdaságok is helyet kaptak, mint Törökország, Thaiföld, Jordánia, Costa Rica és Mexikó.

A Recept az egészségesebb gazdaságért című felmérés szerint a nemzetközi egészségügyi turizmus termékeire és szolgáltatásaira világszerte elköltött összeg 2000 és 2017 között nominálisan 358 százalékkal 11 milliárd amerikai dollárra bővült, és a globális idegenforgalom kiadásainak két évvel ezelőtt már az 1,2 százalékát tette ki, miközben 2000-ben még csupán a 0,6 százalékát. Az Egyesült Államok polgárai 2017-ben mintegy 2,3 milliárd dollárt fordítottak külföldön az egészségükre, ami a 20 százaléka a 11 milliárd dolláros teljes summának. A kuvaitiak is több mint 1,5 milliárd dollárt hagytak külföldi egészségügyi intézményekben, amiben nagy szerepet játszott az is, hogy az olajmonarchia kormánypolitikája kifejezetten támogatja, sőt finanszírozza is az egészségügyi kiutazóturizmust. A harmadik legnagyobb egészségügyi kiutazó-idegenforgalmú ország a szintén jelentős olajjövedelemmel rendelkező, de jóval nagyobb Nigéria, amelynek állampolgárai 2017-ben 783 millió dollárt költöttek el külföldön. Említésre méltó tény, hogy a külföldi gyógykezelésekre legtöbbet költő tíz ország közül öt európai: Hollandia, Franciaország, Belgium, Ausztria és Németország. Ezeknek az államoknak a lakosai évente 300 millió és 678 dollár közötti összeget költenek orvosi kezelésekre külföldön.

Az Egyesült Államok az említett óriási kiadások dacára pozitív egyenleget mutathat fel az orvosi turizmusban, hiszen az Amerikába beutazó külföldiek kis híján 4 milliárd dollárt, azaz a teljes nemzetközi ráfordítás 36 százalékát itt, a világ egyik legfejlettebb egészségügyi piacán fordítják egészségük megőrzésére, illetve a gyógyulásukra. A második és harmadik helyen Franciaország (800 millió dollár) és Törökország (760 millió dollár) található. Törökországban egyébként 43 olyan egészségügyi intézmény van, amelyet a legszigorúbb nemzetközi minősítő, az amerikai Joint Commission International akkreditált. A fejlődő országok közül fontos szerepet játszik még az egészségügyi okokból érkező turisták ellátásában Thaiföld (589 millió dollár), Costa Rica (451 millió) és Mexikó (451 millió dollár) is. A gyógyulásra vágyó külföldi vendégektől a legnagyobb bevételre szert tevő országok tízes listáján még további három európai ország található: Belgium, Nagy-Britannia és Magyarország 417 és 636 millió dollár közötti egészségturisztikai forgalmat produkál.

A WTTC ajánlásokat is megfogalmazott azoknak a kormányoknak, amelyek hatékonyan kívánják fejleszteni az idegenforgalomnak ezt az ágát. Ezek között az első és legfontosabb, hogy akkreditálni kell a praktizáló orvosokat és az egészségügyi intézményeket. Emellett a szervezet szerint tanácsos az egészségügyi célú vízumszerzést is megkönnyíteni. Meg kell tervezni a marketingstratégiát, és gondoskodni kell a végrehajtásáról. Végül pénzügyi ösztönzőkkel kell támogatni az ágazatba történő magánbefektetéseket.

Gloria Guevara, a WTTC elnök-vezérigazgatója a megállapításokat értékelve kijelentette, hogy az orvosi turizmus a vendéglátás fontos és gyorsan fejlődő része. „Mindamellett fel kell térképeznünk azokat az okokat, amelyek miatt az emberek ilyen nagy számban hajlandók külföldi orvosi kezelést igénybe venni” – tette hozzá.

egészségturizmus
Ezek is érdekelhetik