Turizmus

Elkezdődött a hoteleknél a visszaszámlálás

A járulékok elengedésénél több kell majd a szállodaipari munkaerő megtartásához, a kormánytól kér segítséget az ágazat.

Soha nem látott volumenű, az eddigieknél jóval nagyobb mentőövre van szüksége a magyar turizmusnak, a lenullázódott ágazatban mindenekelőtt a szállodaiparnak, amely több hónapig segítségre szorul, mert őszig aligha lesz érdemes kinyitni a hoteleknek Budapesten

– nyilatkozta a Világgazdaságnak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Rámutatott: a következő hónapokban létkérdés, hogy a szállodák működtetéséhez fontos alapembereket, egy majdani kezdőcsapatot meg tudnak-e tartani, különben nem lesz kivel újranyitni a házakat.

A Danubius Hotels vezérigazgatója, Kovács Balázs szerint

a visszaszámlálás elkezdődött a szállodaiparban is, mert jövőkép és garanciák nélkül egy-két héten belül elindul a tömeges munkakeresés.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A vendéglátásban máris ezrek kerültek utcára, és ez a sors vár a munka nélkül maradt szállodai alkalmazottakra is, ha a szállodaüzemeltető cégek nem tudják garantálni, hogy a következő hónapokban megtartják az állomány nagy részét. Márpedig önerőből nem tudják, hiszen a budapesti szállodák a következő hónapokban nem fognak bevételt termelni – hangsúlyozta lapunknak a járvány kitörését 2500 alkalmazottal megélő Danubius Hotels vezére. Nemzetközi példák már vannak:

Európában egyre több országban kap példátlan méretű segítséget a turizmus, e vállalkozások dolgozóinak bérét több országban 70-80 százalékban állami költségvetésből fogják finanszírozni.

A magyar turizmus megmentéséért is láthatóan többre lesz szükség, mint a gyors és hasznos elsősegélyként bejelentett járulékmentesség, ami 19 százalékos könnyítés a munkáltatóknak, de például a középtávon is biztosan bevétel nélkül maradó budapesti hoteleknek ennél nagyobb segítség kell – jelezték az érdekeltek.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!

vendéglátás turizmus Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Danubius Hotels Group
Kapcsolódó cikkek