Turizmus

Kicsekkolási dömping az Airbnb-piacon

Lenullázódott az Airbnb-szálláshelyek piaca. A koronavírus több ezer budapesti kisbefektető lakáshitelét döntheti be, akik most kormányzati segítséget kérnek.

Jégkorszakhoz hasonlította a mos­tani piaci helyzetet Schu­miczky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének (MAKE) elnöke, miután az elmúlt napokban teljesen lenullázódott a magánszálláshelyekre irányuló foglalások száma.

Már csak az a néhány tucat külföldi vendég lehet Budapesten, aki még nem tudott elutazni

– közölte lapunkkal. Vendég, illetve bevétel híján sok lakástulajdonost már most fenyeget a hiteltörlesztés – illetve nem törlesztés – kockázata, ezeknek az ingatlanoknak a jelentős részét ugyanis banki kölcsönökből vásárolták meg, a következő havi részlet pedig már nettó veszteség lesz, hacsak nem sikerül mielőbb bérlőt találniuk.

Fotó: VG / Kallus György

Kézenfekvő megoldás lenne a középtávú bérbeadás, aminek célközönsége a kollégiumokból kiköltözni kényszerült diákok, illetve az önkéntes karanténba vonulók egyelőre nem túl nagy tömege. Így viszont egy mérsékelten fizetőképes kereslet találkozhat egy jókora kínálattal, ami az árak zuhanását okozza. A két-három hónapos bérbeadás mellett szól azonban, hogy legalább az önköltség – az éves adók és járulékok – megtérülhet, és a szálláshelyet nem hosszú távú bérbeadás mellett gyorsan vissza lehet vezetni a piacra. Aki csak teheti, éppen ezért kivár, hogy majd elsőként startolhasson az újrainduló vendégforgalomra.

Túlélési üzleti tervet kovácsolni most a teljes bizonytalanság miatt nehéz. Egyelőre csak annyi biztos, hogy a következő két hónapban nem lesz turista, a foglalások mindegyike eltűnt márciusra, majd áprilisra is a napokban

– mondta a MAKE elnöke.

Mindezek nyomán máris több száz kiadó lakással bővült a kínálat, a legpesszimistábbak hosszú távra, mások aláígérve mielőbb bérlőt akarnak találni, mert úgy látják, a turizmus még hosszú ideig nem fog magára találni.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

MAKE turizmus koronavírus szálláshely Airbnb
Kapcsolódó cikkek