Turizmus

Hiányoznak az amerikaiak Európának

Különösen a francia, a spanyol, az olasz és a német idegenforgalom szenvedheti meg az amerikai vendégek hiányát, de a többi európai országban sem így képzelték a nyári szezont.

Keményen sújtja idén az turizmusfüggő gazdaságát a korábban várt mintegy 15 millió amerikai vendég távolmaradása – írja a Forbes angol nyelvű kiadása. A közösség ugyanis annak ellenére döntött június végén az Egyesült Államokból érkező turistákat sújtó beutazási tilalom fenntartásáról, hogy a lépés várhatóan több milliárd dollár bevételtől fosztja meg az ágazatot, noha az is igaz, hogy a járvány elleni védekezés szükségessé tette az intézkedést.

Az EU GDP-jének 10 százalékát állítja elő az idegenforgalom, és 26 millió embernek ad munkát – emeli ki a Turisztikai Világszövetség European Union Tourism Trends című kiadványa is, amely szerint egyébként Európa a glóbusz első számú turisztikai célterülete. Tavaly például 738 millió vendégéjszakát jelentettek a földrészen működő kereskedelmi szálláshelyek, 4 százalékkal többet, mint 2018-ban.

Fotó: Matteo Trevisan/NurPhoto

A növekvő beutazóturizmuson belül pedig 2014 óta még gyorsabban nőtt az Európába látogató amerikaiak száma.

Három évvel ezelőtt például 27 százalékkal, a következő esztendőben 13 százalékkal jöttek többen, mint egy évvel azelőtt. Az Európai Bizottság is hangsúlyozta a beutazási tilalom kapcsán, hogy a legjelentősebb küldőpiac kétségtelenül az Egyesült Államok. Volt olyan év, például 2016, amikor az európai szállodákban eltöltött vendégéjszakák árának több mint 50 százalékát amerikai pénztárcákból fizették.

Itáliában az idegenforgalomból származik a bruttó nemzeti jövedelem 13 százaléka,

amelyhez csupán tavaly nyáron 12,4 millió vendégéjszakával járultak hozzá az amerikai turisták. Az olaszok tisztában is vannak vele, hogy az Európán kívüli vendégek körében ők országuk legodaadóbb hívei.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

turizmus koronavírus dollár USA Olaszország Amerika turisták
Kapcsolódó cikkek