Turizmus

Bezárásuk ellen küzdenek a hazai fürdők

Azonnali, 35 milliárd forintos vissza nem térítendő kormányzati támogatást kér a Magyar Fürdőszövetség, miután a hazai fürdők háromnegyede felélte tartalékait, és nem lesz képes jövő nyárig üzemelni.

Elkezdődött a fürdőágazatban a létszámleépítés, dolgozóik 10-30 százalékától, mintegy hatezer munkavállalótól lesznek kénytelenek megválni már az ősszel a létesítmények, miután idei évre tervezett bevételük 40-70 százalékát biztosan elveszítik a koronavírus-járvány miatt.

A kritikus helyzetbe került ágazat szereplői a tavaszi idején felélték a végső tartalékaikat és csak kivételes esetben számíthatnak arra, hogy a tulajdonos önkormányzat pénzügyi segítséget tudna nyújtani nekik- jelezte a Magyar Fürdőszövetség, amely

a cirka 100 milliárd forint közötti éves forgalmat generáló hazai fürdőágazat képviseletében a kormány azonnali intézkedését kezdeményezi a pandémia nyomán kialakult súlyos gazdasági helyzetben.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A szövetség közleménye utal rá, hogy a hazai turizmus legmeghatározóbb mozgatórugói egyértelműen a fürdők, a 15 leglátogatottabb desztináció között 13 fürdőváros található. A vendégéjszakák 71 százaléka olyan településen keletkezik, ahol turisztikailag vonzerővel rendelkező fürdő működik, amelyek az utazási döntésekben kimutathatóan motivációs célként jelennek meg.

Ha a fürdők működése ellehetetlenül, azzal a turizmus utolsó, még álló mentsvára, a vidékre irányuló belföldi turizmus is leáll

– figyelmeztet a Magyar Fürdőszövetség.

Egy szeptemberi reprezentatív felmérés szerint külső likvid forrás bevonása nélkül a magyar fürdők 76,15 százaléka nem lesz képes a túlélést jelentő 2021. évi nyári főszezonig eljutni. A fürdők működőképességének fenntartása csak azonnali, vissza nem térítendő likvid forrás bevonásával lehetséges.

Az eddig kiesett és még kieső bevételek részbeni visszapótlása és a munkahelyek megtartása 2021 nyaráig összességében legalább 35 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásként nyújtott likviditási alap biztosítását igényli

– jelezte az ágazatmentő csomagot szorgalmazó érdekvédelmi szakmai szövetség.

A 2020-2021-re igényelt támogatás nagysága arányos a fürdőktől származó költségvetési bevételekkel – közölte a szövetség -, miután a 18 ezer munkavállaló foglalkoztatása révén az államháztartásba évente 28,3 milliárd forint, az áfa-ból pedig további 15 milliárd forint folyik be.

Magyar Fürdőszövetség
Kapcsolódó cikkek