Turizmus

Budapest szállodaipara elesett

Minden jel szerint Budapest szállodaipara szenvedi meg legsúlyosabban a koronavírus-járványt, a fővárosi hotelek vendégforgalma és foglaltsága a tavalyinak az ötöde volt júliusban. A házak negyede ki sem nyitott a nyárra.

Júliusban tovább folytatódott a koronavírus járvány miatti visszaesés a hazai szállodák teljesítményében – közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének csütörtökön közzétett Trendriportja. Eszerint a vendégéjszakák száma

  • országos szinten 42,3 százalékkal,
  • Budapesten 83,6 százalékkal,
  • a Balatoni régióban 26 százalékkal,
  • a fővároson kívüli szállodákban 22,1 százalékkal maradt el a múlt évitől.
  • Mint ismert, a KSH gyorsjelentése a kereskedelmi szálláshelyeken júliusban a külföldi vendégéjszakák 75 százalékos, a belföldiek 18 százalékos visszaesését mutatta. A szállodaipar teljes árbevétele ekkor bruttó 29,7 milliárd forint volt, 42,6 százalékkal kevesebb a 2019. évinél. A szállodák mellett a panziókat, kempingeket, üdülőháztelepeket, valamint közösségi szálláshelyeket is magukban foglaló kereskedelmi szálláshelyeken júliusban 41 százalékkal maradt el a bruttó árbevétel az egy évvel korábbitól ekkor.

    A szobafoglaltság a múlt évi 71,5 százalékkal szemben országosan mindössze 46,5 százalék, a nettó átlag szobaár pedig 22,8 ezer forint volt.

    Utóbbi átlagosan 14,2 százalékkal magasabb az előző évinél, de a kiesett nagy számú vendégéjszaka miatt a jövedelmezőséget tükröző érték, az egy kiadható szobára jutó nettó árbevétel 10,6 ezer forintra esett, ami 74,3 százalékos bázisindexet eredményezett. Kiugróan megnőtt júliusban a SZÉP kártya forgalom, amely 5,2 milliárdot tett ki, ezáltal 28,7 százalékkal nagyobb volt a tavalyinál, az első hét havi bevétel azonban 6,1 százalékkal elmaradt attól, 12,8 milliárd forint volt.

    A nyári főszezon első hónapjában főleg vidéken nyitottak újra a szállodák, a fővárosban az üzemeltetők a szállodák közel egynegyedét továbbra is zárva tartották, ekkor országosan még mindig csupán 902 hotel üzemelt a múlt évi 1051-hez képest – hívják fel külön is a Trendriport készítői a figyelmet.

    Fotó: AFP

    Budapesten júliusban a szállodák teljes árbevétele 4,52 milliárd forint volt, ami 79,2 százalékkal kevesebb, mint tavaly, miután a működő fővárosi szállodák a tavalyi 79,8 százalékkal szemben csak 19,8 százalék szobafoglaltságot értek el.

    Az STR riport szerint a Közép-kelet-európai régióban vizsgált öt főváros – Bécs, Budapest, Prága, Pozsony, Varsó – között Budapest a nettó REVPAR mutató tekintetében 19,3 euróval a 2. helyen végzett Bécs (22,4 euró) mögött, Pozsony (19 euró), Varsó (13,8 euró) és Prága (13 euró) előtt július hónapban.

    A Balatoni régió szállodáiban júliusban 492 ezer vendégéjszakát regisztráltak, 26 százalékkal kevesebbet, mint 2019. azonos időszakában.

    Ebből 433 ezer volt a belföldi, 59 ezer a külföldi vendégéjszakák száma, ami előbbiek körében 12,3 százalékos, utóbbiaknál pedig 65,5 százalékos elmaradás az előző évhez képest.

    Az üzemelő hotelek szobafoglaltsága 66,2 százalék lett, szemben a 2019. júliusi 74,7 százalékkal, a nettó átlag szobaár 26,3 ezer forint, ami 39 százalékkal magasabb a bázisnál.

    A 10 legnagyobb beutazó piac az eddigiektől eltérően alakult júliusban, amikor a szállodai forgalom szerinti rangsort Németország vezette 67 ezer vendégéjszakával, amit Szlovákia követte 30 ezer, Csehország 27 ezer, Ausztria 25 ezer, Lengyelország 20 ezer, Románia 11 ezer, Olaszország 11 ezer, Egyesült Királyság 11 ezer, Franciaország és Svájc 8-8 ezer ezer vendégéjszakával.

     

    Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége turizmus Trendriport
    Kapcsolódó cikkek