Turizmus

Megindult a francia síszezon

A síelők védelme érdekében egészségügyi óvintézkedéseket vezettek be.

Megnyitott az első síterep Franciaországban, a tignes-i sícentrum a hétvégétől várja a sportolni vágyókat. Bár Franciaországban folyamatosan növekszik a koronavírus-megbetegedések száma, a francia síparadicsomok a járvány terjedésének elkerülésére törekszenek. A 18 ezer munkavállalót foglalkoztató szektor szereplői abban reménykednek, hogy elkerülik a tiroli Ischgl példáját, ahol idén márciusban kialakult a járvány gócpontja. Ezért, a síterepek a síelők védelme érdekében egészségügyi óvintézkedéseket vezetnek be az idei szezonban.

Stephie Dijkman, a tignes-i sícentrum marketing igazgatója elmondta, hogy

a kötelező távolságtartás mellett a síliftek rendszeres fertőtlenítése, és a kihelyezett kézfertőtlenítők szolgálják a síelők biztonságát.

A maszkviselést is kötelezővé tették a sípályákon kívül a boltokban, a síliftekben és a shuttle buszokon is. Dijkman hozzátette,

azt javasolja minden síelőnek, hogy az utazás előtt végezzen koronavírus-tesztet.

Fotó: AFP

Az „apres ski” partikat az idei szezonban nem engedélyezik, és a vacsoránál is mindössze hat ember tartózkodhat egy asztalnál.

A márciusi bezárások miatt Tignes 70 millió eurós árbevételtől esett el az előző szezonban. A látogatók fele korábban külföldről érkezett, akiknek egy része elmarad Dijkman szerint az utazási korlátozások miatt. Így

az idei síszezonban 30 százalékkal kevesebb síelőt várnak a tignes-i sícentrumba.

Bár az idén szeptemberben megrendezett Tour de France fellendítette valamelyest a Francia Alpok idegenforgalmát, a helyiek számítanak a síturizmusból befolyó bevételekre. A tignes-i síterep mellett a Les Deux Alpes is látogatható már, a többi francia síterep november végén, december elejére tervezi a nyitást.

koronavírus Franciaország síszezon
Kapcsolódó cikkek