Turizmus

Minden régióban csökkent a szállodai forgalom

Tartósan és jelentősen visszavetette a járvány a magyarországi szállodák vendégforgalmát, az áremelésekből sem lett több bevétel.

A belföldi kereslet előző hónapokhoz képest jelentősen élénkült augusztusban, de ennek ellenére tovább folytatódott a koronavírus járvány miatti, korábban soha nem tapasztalt mértékű visszaesés a hazai szállodák teljesítményében. A szállodai vendégéjszakák száma ekkor országos szinten 35,9 százalékkal, Budapesten 78,4 százalékkal, a Balatoni régióban 15,5 százalékkal, a fővároson kívüli szállodákban 14,8 százalékkal maradt el a múlt évitől. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége az augusztusi KSH adatok alapján elkészítette trendriportja a kereslet csökkenését drámainak minősíti, miután

országos szinten a bruttó árbevétel 35,5 százalékkal maradt el, és mindössze 36,9 milliárd forintot tett ki augusztusban, a nyaralási főszezon második hónapjában.

Országos szinten a szobafoglaltság a múlt évi 76,5 százalékkal szemben csak 55,3 százalék, a nettó átlag szobaár pedig 23.416 forint volt, ami 11,6 százalékkal magasabb a tavalyinál, miután a szobakiadás áfa kulcsa csökkent és a forint tovább gyengült az euróval szemben.

Budapest szállodáinak árbevétele augusztusban 4,97 milliárd forint volt, ami 79,4 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Ebben a hónapban a működő fővárosi szállodák a tavalyi 84,2 százalékkal szemben csak 24,6 százalékos szobafoglaltságot, vele 22,9 ezer forintos nettó átlagárat, a múlt évinél csaknem 16 százalékkal alacsonyabbat értek el, az egy kiadható szállodai szobára jutó bevétel (REVPAR) pedig a bázisindec 24,5 százaléka volt csupán – olvasható a szállodaszövetségi trendriportban.

Fotó: Kallus György / VG

A Balatonnál – amely Balaton Régió néven alkot egy turisztikai egységet már – augusztusban 0,6 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban, a teljes forgalom azonban a tavalyitól csaknem 60 százalékkal elmaradó külföldiek miatt összességében 15,5 százalékkal lett kevesebb. Az üzemelő hotelek szobafoglaltsága 77,1 százalék volt, tavaly augusztusban viszont 79,2 százalék, de a nettó átlag szobaár 28 450 forintra nőtt, ami 44,6 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet, és 40,7 százalékkal nagyobb REVPAR-t jelentett a működő balatoni hotelekben tavalyhoz képest.

A SZÉP-kártyás költések értéke 6,32 milliárd forint volt, ami augusztusban 41,3 százalékkal nagyobb a tavalyi bázisnál, az első nyolc hónap összesített forgalma pedig 19,1 milliárd forint, ami 5,6 százalékos bővülés.

Idén a 10 legnagyobb beutazó piac – a német, a brit, az osztrák, a cseh, az olasz, a szlovák, a román, az orosz, a francia és a lengyel – mindegyikéről csökkent a vendégéjszakák száma, jellemzően 56-71 százalékkal. A visszaesés Ázsiából a legnagyobb, Kínából 86,6 Dél-Korából 64,8, Japánból 75,5 százalék volt augusztus végéig a hazai szállodákban, mindenek előtt a külföldi vendégforgalomnak legerősebben kitett fővárosi házakban

Az idei első nyolc hónapban a szállodai vendégéjszakák száma minden turisztikai régióban csökkent. Régiós összehasonlításban, az STR adatai szerint Közép-Kelet-Európában a vizsgált országok közül augusztusban a magyarországi szállodák REVPAR mutatója nettó 22,3 euró volt, ami az ausztriai 39,7 eurós és a lengyelországi 26,5 eurónál alacsonyabb, a csehországi 20,7 eurónál több, viszont az előző évi bázistól a legnagyobb mértékben elmaradó.

turizmus Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Balaton szállodák Trendriport
Kapcsolódó cikkek