Turizmus

Toplistázták az európai síparadicsomokat

A síturisták minden évben megválasztják a legjobb síterepet, idén már a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott egészségügyi intézkedéseket is figyelembe vették a voksolásnál.

A franciaországi Val Thorens-t választotta a 2020–2021-es szezon legjobb európai síparadicsomának az Európai Legjobb Úti Célok Szervezete (European Best Destinations; EBD), ezzel ötödször nyerte el ezt a kitüntető címet a település.

Az idei rangsort 173 ország több mint 640 ezer síturistájának szavazatai alapján állították össze, de ezúttal figyelembe vették a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott egészségügyi intézkedéseket, valamint az utazási korlátozásokat is.

Ez már csak azért is jó ötlet volt, mert a felmérések szerint tízből négy utazó olyan síterepet választ, amelynek a környékén alacsony a koronavírusos megbetegedések száma.Az EBD a fenntartható turizmus népszerűsítésén dolgozik a kontinensen, ahol egyébként a legtöbb jó minőségű sípálya található világszerte.

Euró­­pa legmagasabban fekvő síterepéhez hasonlóan az összes síparadicsomban, amely megkapta az EBD-től az úgynevezett Clean United Labelt (tiszta címke), az utazókat barátságos és biztonságos környezetben fogadják. A címke birtokosainak emellett azt is vállalniuk kell, hogy betartják az egészségügyi protokollokban foglalt, a Covid–19 elleni védekezést szolgáló irányelveket és ajánlásokat, továbbá egyéb intézkedéseket.

Mivel az egészségügyi szabályok társadalmi távolságtartást írnak elő – ami kevesebb vendég elhelyezését és a sífelvonókban is kevesebb személy szállítását teszi lehetővé –, az EBD javasolja, hogy az utazók jó előre foglaljanak szállást, síbérleteket és repülőjegyeket is.

Fotó: Shutterstock

A 2300 méteres magasságban fekvő, csodálatos élményeket nyújtó Val Thorens, amely közel ötven éve fogadja telente a síelőket, a legnagyobb síterep a világon. Rendkívül jó a francia pálya földrajzi elhelyezkedése, és amellett úttörő technológiai megoldásokat, egyebek között drónokat is bevetnek a síjárőrök mindennapi munkáját segítve. Franciaországba az uniós országokból korlátozás nélkül lehet beutazni.

A második helyen az ausztriai Kitzbühel végzett, ahol sokak szerint a földrész legjobb lesiklópályái találhatók, és a legszebb téli üdülővárosnak is megválasztották már. Ez nem véletlenül történt, hiszen a település középkori belvárosa számos rusztikus tiroli épülettel büszkélkedhet, és ott sorakoznak az igényes dizájner butikok is. Kitzbühel környéke a síelés mellett további sportolási lehetőségeket is kínál, például ez az alpesi golf egyik fővárosa, valamint itt rendezik meg minden télen a Hópóló Világkupa egyik fordulóját, amelyen a legjobb lovaspólósok havas pályán mérik össze a tudásukat és az erejüket.

Ausztriában a tömegközlekedés járművein, a síliftekben és a boltokban is kötelező a maszkviselet. Azokból az országokból, ahol stabil a járványhelyzet, korlátozások nélkül lehet beutazni az országba.

A legbiztonságosabb síterepek

1. Val Thorens, Franciaország

2. Kitzbühel, Ausztria

3. Alpe d’Huez, Franciaország

4. Cortina d’Ampezzo, Olaszország

5. Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, Ausztria

6. Zermatt, Svájc

7. Megève, Franciaország

8. Sölden, Ausztria

9. Gstaad, Svájc

10. St. Anton am Arlberg, Ausztria

Forrás: VG-gyűjtés

 

síturizmus
Kapcsolódó cikkek