Turizmus

A horvát tengerpart és a hajózás lesz az idei nyár slágere

Sokan a vitorlázást tartják az egyik legbiztonságosabb nyaralási formának.

A balatoni és a horvátországi vitorlázás lehet idén az utazási sláger, mert sokan ezt tartják az egyik legbiztonságosabb nyaralási formának – derül ki a Yacht Charter Guru igényfelméréséből.

Az egy éve tartó járványhelyzet legnagyobb veszteségeket elszenvedő iparága a turizmus.

Bár a szakma bizakodóan tekint az előttünk álló nyárra, nagy átalakulások várhatók az utazási szokásokban – mondta Ligeti Zoltán, az egyik legnagyobb nemzetközi hajóbérlésekkel foglalkozó portál tulajdonosa.

Nyilván sokan szeretnének újra utazni, de a nagylétszámú utazások helyett egyre többen keresnek olyan biztonságosabb, kiscsoportos lehetőségeket, mint a hajóbérlés, azaz a yachtcharter.

A hajózás egyre népszerűbb nyaralási forma, ami különleges elegye az utazásnak, a sportnak és az aktív kikapcsolódásnak.

Fotó: Shutterstock

A válaszadók 44 százalékának Horvátország a kedvenc hajós úti célja a mediterrán térségben.

A horvát Adria közel 1200 szigetével, Európa legnagyobb hajós paradicsoma. A tengerpartra autóval is könnyű eljutni, ami tovább csökkenti az utazással járó kockázatot, ráadásul a parttól és a tömegtől távol nem csak biztonságosabb, de jóval különlegesebb élmény a nyaralás.

Bár a kérdőív kitöltőinek

82 százaléka utazna már külföldre, ha megszűnnének az utazási korlátozások, mégis 64 százalékuk több Balatont tervez idén.

A horvátországi beutazás megváltozott szabályai

Minden olyan utas, aki állampolgárságától függetlenül az EU/EGT tagállamaiból/régióiból érkezik a Horvát Köztársaságba, és amely államok jelenleg nem szerepelnek a zöld listán, a következők szerint utazhat be az ország területére:

  • A mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszt vagy az Európai Unióban jóváhagyott antigén gyorsteszt felmutatása. Antigén gyorsteszt és 10 napot meghaladó horvátországi tartózkodás esetén a teszteredmény kiadásától számított tíz napon belül ismét teszteltetni kell.
  • A koronavírus elleni védőoltások megszerzésére vonatkozó igazolás felmutatása, amely tanúsítja, hogy a beutazó a kétdózisú oltások esetében a második dózist, az egy dózisból álló oltások esetén az oltást már legalább 14 nappal korábban megkapta.
  • A beutazástól számított 180 napon belül elvégzett, de 11 napnál régebbi, az 1. pontban tárgyalt pozitív PCR antigén gyorsteszt felmutatása, amely igazolja, hogy a beutazó átesett a SARS-CoV-2 vírusfertőzésen, vagy orvos által kiadott igazolás arról, hogy a beutazó átesett a koronavíruson.
  • Önkéntes karantén a Horvát Köztársaságba történő beutazáskor, PCR vagy antigén gyorstesztelés lehetőségével, ha a tesztelésre nincs mód, a karantén időtartama 10 nap. A határozat mentesíti a szülő/gondviselő kíséretében utazó hét év alatti gyermekeket a negatív teszteredmény felmutatása és az önkéntes karantén alól, amennyiben a szülő/gondviselő igazolni tudja a negatív PCR- vagy antigén-teszt eredményét, az oltás meglétét, illetve hogy átesett a koronavíruson.
  • Minden, a Horvát Köztársaságba történő beutazás fenti feltételeinek megfelelő külföldi utasnak javasolt az előzetes regisztráció az entercroatia.mup.hr alkalmazásban.

    A határozat április 1-től hatályos és április 15-ig van érvényben.

    hajózás turizmus Horvátország
    Kapcsolódó cikkek