Turizmus

A poszt-Covid időkre készül a turizmusirányítás

Online adatszolgáltatásra kötelezi a szálláshelyek után a vendéglátósokat és a fizetős attrakciók üzemeltetőit is a módosításra váró turizmustörvény, teljessé téve a valós idejű adatvezérelt ágazatirányítást. A hotelek és az összes többi szálláshely is csillagos minősítést kap.

A poszt-Covid időkre készül a magyar turizmus. Információink szerint hamarosan megjelenik az átdolgozott, vagyis a pandémia miatt új körülményekhez igazított, részletes Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia, amelyhez a kormánydöntés előtt, már tavaly nyáron kérte a szakma és az érintettek javaslatait a Magyar Turisztikai Ügynökség. Ezzel párhuzamosan korszakos döntésre készül az állami turizmusirányítás:

kötelezően bevezetik a szállodaszövetség által sok éve szorgalmazott egységes szálláshely-minősítő rendszert.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy típustól függetlenül minden szálláshely csillagokat kap, aszerint, hogy a nyújtott szolgáltatásai alapján az egységes minősítési kritériumrendszerben mire lehet jogosult.

A csillagok száma egytől ötig terjedhet, akárcsak most a hoteleknél, csillagok mutatják majd a panziók, a falusi vendégházak és az Airbnb-lakások minőségi fokozatát egyaránt.

A kötelező szálláshely-minősítésért lassan tíz éve küzd a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ), a szervezet üdvözölte a várható törvénymódosítást, amelytől érdemi változást, a szektor fehérítését és az egyenlő versenyhelyzet megteremtését várják. Mint Flesch Tamás, a szállodaszövetség elnöke hangsúlyozta, végre azonos pályán, sportszerű feltételek mellett versenyezhetnek az ágazati szereplők, miközben fogyasztóvédelmi szempontból is fontos előrelépés történik. A Magyar Turisztikai Ügynökség közlése szerint az új minősítési rendszer megalkotását

fogyasztóvédelmi szempontok motiválták, hiszen számos panasz érkezett a vendégektől, hogy nem az állítólagos kategóriának megfelelő szolgáltatást kapták egyes szálláshelyeken.

Fotó: Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/dpa

A szállást foglaló vendégek hamarosan pontosan tudhatják majd, hogy hova mennek, mit foglalnak és milyen szolgáltatásokat várhatnak a pénzükért. Jelenleg ugyanis két, magát négycsillagosként hirdető szállás között is jókora különbségek lehetnek. Sok piaci szereplő ódzkodik a minősítéstől, még a hotelek között is nagyon sok működik nem minősített szálláshelyként. A minősített magyarországi szállodák többsége négycsillagos, miközben a luxuskategóriában, az ötcsillagos szintű szállodák közül feltűnően sok nincs minősítve.

Erre lényegében önkéntesen, a nemzetközi Hotelstars Union rendszerhez csatlakozva van lehetőség.

A szálláshelyek minősítése nemcsak kötelező lesz, hanem ingyenes is, legalábbis az első alkalommal. A fokozatosan kiépülő rendszerbe elsőként a hoteleknek és a panzióknak kell bejelentkezniük, információink szerint várhatóan az év végéig. A közösségi szálláshelyek, kempingek és üdülőházak, a magán- és egyéb szálláshelyek csak jövőre következnek, a minősítésükre pedig aligha kerülhet sor 2023–2024 előtt.

Mindezzel párhuzamosan teljessé válik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központból (NTAK) koordinált valós idejű adatvezérelt ágazatirányítás. A turizmustörvény módosítása ugyanis kiterjed a vendéglátóhelyek és a turisztikai attrakciók online adatszolgáltatásának bevezetésére is. Ehhez díjmentesen igényelhető szoftvert kapnak az érintettek, és – úgy tudjuk – az adatszolgáltatás kizárólag a forgalomra vonatkozik.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke, Gál Pál Zoltán a Világgazdaságnak kifejtette: az, hogy az ágazat többi szereplőjét is bekössék az online adatszolgáltató rendszerbe, nem új keletű ötlet.

Fontos azonban, hogy ne kötelezzék a zömében kisvállalkozókból álló szektor szereplőit túlzott adminisztrációra és nagy költségekkel járó eszközbeszerzésre.

A szálláshelyek egységes minősítési rendszerének bevezetésével pedig nyitott ajtókat dönget a tervezett jogszabály, hiszen a minőségi szolgáltatók számára biztosabb, ha egyértelmű minősítési rendszer van, ami a vevőelégedettséget is támogatja.

VIMOSZ NTAK mszész
Kapcsolódó cikkek