Turizmus

Erősíteni kell a turizmus válságállóságát

A turizmus világszerte az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, a járvány azonban megmutatta a szektor sérülékenységét – áll az ÁSZ elemzésében.

Indul a nyitás a turizmusban, amelynek erősíteni kell a válságállóságát – többek között erre hívták fel a figyelmet az Állami Számvevőszék elemzői március végén. Az ÁSZ szakértői arra világítottak rá, hogy a turizmus és a vendéglátás sérülékenységének mérséklése érdekében kiemelt figyelmet szükséges fordítani az ágazati stratégiák, a kockázatok és egyes szolgáltatástípusok újragondolására.

Az elemzésben az ÁSZ szakértői leszögezik, hogy

a turizmus világszerte az egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasági ágazat, a 2020-ban kitört koronavírus világjárvány azonban megmutatta a szektor sérülékenységét.

Az ÁSZ elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy a turizmus időbeli és térbeli koncentrációja, a kifejezetten külföldi látogatókra szabott, a helyi és belföldi lakosság számára kevésbé elérhető szolgáltatások, valamint a turizmus egyes adottságai (szálláshely-koncentráció, tömeges turizmusra épülő attrakciók, ültetett vendéglátás) csökkentik az ágazat és a szereplők válságállóságát.

Fotó: Vémi Zoltán

Az ÁSZ szakértői felidézik: a 2020-ban kitört Covid–19-világjárvány jelentősen érintette a hazai szolgáltató szektort, ezen belül is elsősorban a turizmust és a vendéglátást. A kereskedelmi szálláshelyek veszteségei 2019 azonos időszakához mérten meghaladták a 257 milliárd forintot, ami 54 százalékos visszaesést jelent.

A turisztikai szektor begyűrűző válságának okai a világjárvány komplex, számos gazdasági ágazatot érintő hatásmechanizmusa mellett a turizmus szerkezetében, nemzeti karakterisztikájában, a szolgáltatások jellegében keresendők – világítottak rá az ÁSZ elemzői március végén.

Az ÁSZ szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy a válságot követő fellendüléssel kapcsolatban az elemzett trendek alapján megalapozott a pozitív várakozás, azonban az ágazat gyors regenerálódását késleltetheti az elhúzódó válság és a talpon maradó szolgáltatások számának csökkenése.

vendéglátás turizmus kockázatok szálláshelyek szolgáltató szektor Állami Számvevőszék (ÁSZ) ágazati stratégiák válságállóság
Kapcsolódó cikkek