Turizmus

Védettségi igazolvány nélkül utazhatunk a horvátokhoz

A jelenlegi horvát határátlépési szabályok szerint az nem zöld jelzésű tagállamaiból csak korlátozások mellett léphetnek be a polgárok. A Konzuli Szolgálat alapján Magyarország 2021. június 17-én bekerült a zöld besorolásba az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) térképén, így a Horvátországba utazó magyaroknak nem kell karanténba vonulniuk, vagy tesztet végezniük, sem pedig felmutatniuk a védettségi igazolványukat, csupán az útiokmányaikat kell felmutatniuk.

Azonban a hazautazáskor már szükségünk lesz az oltási igazolásra.

Tömeg lehet az Adrián augusztusban, mindenki akkor utazna

A tavalyi 44 százalékkal szemben idén nyáron már az utazást tervezők 51 százaléka menne külföldre.

Ugyan a horvátoknál általános határátlépési korlátozás van érvényben, egyes országokból utazók számára továbbra is be lehet lépni. Például akikkel Horvátország kétoldalú megállapodást kötött, vagy az unió azon tagállamaiból érkezők, akik ECDC besorolása alapján zöld kategóriába tartoznak.

Az ECDC június 17-i térképe alapján Magyarország is zöld besorolású ország, így új szabályok vonatkoznak a hazánkra.

Fotó: ECDC

Akik közvetlenül az unióból, vagy schengeni országokból utaznak Horvátországba, és országuk zöld minősítést kapott az ECDC listáján, ugyanolyan feltételek mellett léphetnek be a horvátokhoz, mint a járvány előtt.

Mindenképpen tartsuk magunknál a védettségi igazolványukat, mivel a hazautazás során a magyar határnál már kérhetik tőlünk a dokumentumot.

(Címlapkép: Shutterstock)

A turizmustól leginkább függő horvát megyékben nem oltatják be magukat az emberek

Ami az első oltást illeti, Zágráb városa, Isztria megye és az észak-horvátországi megyék járnak az élen. Az átoltottság ezekben megközelíti a 40 százalékot.

 

vendéglátás besorolás karantén turizmus személyi határ Horvátország okmány Magyarország teszt zöld védettségi igazolvány utazás átlépés útlevél
Kapcsolódó cikkek