Turizmus

Egy külföldi út is kitelik egy itthoni nyaralás árából

Ahogy melegszik az idő, csendesedik a járvány egyre inkább válik aktuálissá a kérdés: mi legyen az idei nyaralással? És ha a nyaralás mellett döntöttünk, hova menjünk? Maradjunk az országban, vagy utazzunk el külföldre? Melyik oltással hova mehetünk és menjünk?

Az Ynsight Research kutatócsapata arra volt kíváncsi, hogy mit gondolnak a netezők ezekről a kérdésekről, a 2020 október végétől 2021 május végéig terjedő, összesen hét hónapos időszak online diskurzusait vizsgálva.

Kutatásunkban az online térben megjelent publikus közösségi média beszélgetéseket nézték és a vizsgálat 7 hónap alatt (2020.10.26-2021.05.31) több, mint 21 ezer online tartalom foglalkozott a nyaralás kérdésével (cikkek, blogbejegyzések, kommentek, fórumtémák, Twitter megjelenések), melyekre több, mint 80 ezer további felhasználói reakció érkezett.

Fotó: Shutterstock

Az alább látható beszélgetés trendje jól tükrözi, hogy a téma egyre inkább foglalkoztatta a netezőket a nyár közeledtével.

Fotó: YNSIGHT Social Media Research

A nyári hónapok közeledtével a felhasználók körében egyre gyakrabban merült fel a nyitás kérdése, az oltással való utazás megoldása, majd a nyitás reményének hatására fő témává vált az úticél kiválasztása (belföld, vagy külföld legyen a választott uticél?). Az ezt követő járványügyi intézkedések és az oltások elfogadása hírének hatásaira olyan felhasználói hangok is megjelentek a diskurzusokban, akik korábban még hezitáltak az idei nyaralás megszervezésével kapcsolatban.

Megjelentek természetesen azok a hangok is, amelyek a jelenlegi helyzetben való utazás veszélyeiről szóltak, saját példájukkal érveltek, hogy előbb inkább a barátaikat szeretnék látni, a nyaralás a fontossági sorrend végén foglal helyet náluk.

A témában megszólalók túlnyomó része azonban külföld mellett tette le voksát.

A legnyomósabb érv a külföldön kedvezőbb ár-érték arány volt. Rengeteg felhasználó írta, hogy egy itthoni nyaralás árából már egy külföldi út is kitelik, ezért inkább a tengerpartot választja. Őket célozza meg az MTÜ új kampánya, a Magyarország újraindult! Ez a külföldet preferáló álláspont más képet mutat, mint egy tavaly, más módszertannal készített felmérés eredményei.

A másik nézőpont egészen egyszerűen az, hogy a SZÉP kártyát bizony érdemes és le kell nyaralni.

A beszélgetés színterei megoszlása jól mutatja, hogy a netezők leginkább blogokon és a Facebookon osztották meg gondolataikat, aggályaikat, esetleges kérdéseiket az idei nyaralással kapcsolatban. Míg a tavaly év végén megjelent hírek inkább a fertőzöttségi számok növekedéséről, illetve a szigorításokról szóltak, idén januártól már egyre több hír jelent meg a külföldi nyitásokról, a görögök általi javaslatról, miszerint aki beoltotta magát az szabadon utazhasson, illetve az itthoni nyitások reményeiről, majd a tényleges nyitásról.

Március elején kezdtek megjelenni az EU-s vakcinaútlevélről szóló hírek, áprilistól pedig megugrott a nyaralással foglalkozó tartalmak mennyisége. A 7 hónap alatt időszakosan több olyan tartalom is megjelent a nyaralással kapcsolatban, amely kiemelt módon foglalkoztatta a felhasználókat. Ilyen volt természetesen a tényleges nyitások hírei, illetve a májusban megjelent cikkek a külföldi utazási lehetőségekről.

Görögország elsőként készül az uniós oltási igazolvány kiadására

Az igazolást akkor adják ki, ha az illető koronavírus elleni védőoltást kapott, negatív PCR- vagy antigéntesztet produkált vagy átesett a fertőzésen.

 

belföld kutatás felmérés Balaton Magyarország közösségi média Ynsight Research nyaralás külföld
Kapcsolódó cikkek