Újabb országgal kötött megállapodást Magyarország: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hétvégén jelentette be, hogy immár Andorrával is megszületett az oltási megállapodás, és január 25-től elegendő a védettségi igazolvány a magyar állampolgároknak a beutazáshoz.

A tárgyalások eredményt hoztak, így január 25-től (kedd) elhárul minden jogi akadály az utazni szándékozók elől, és Andorra is elfogadja a magyar hatóságok által oltásra, tesztre és gyógyultságra vonatkozóan kiállított igazolásokat, függetlenül az oltóanyag típusától 

írta a Facebook-oldalán Szijjártó Péter. 

Ezzel közel harmincra bővült azoknak az államoknak a listája, ahová védettségi igazolvány elegendő a beutazáshoz. A VG a konzuli szolgálat listája alapján térképre tette, hogy jelenleg pontosan hol fogadják el a magyar védettségi igazolványt. Itt egyedül két célállomáson lehetnek még egyéb korlátozások, Indiába és Marokkóba kérhetnek még egyéb dokumentumokat.

A szomszédos országokból egyedül Ausztria marad ki a listából, ott a speciálisan szigorú szabályozások miatt egyelőre nincs sok remény arra, hogy elfogadják a magyar védettségi igazolványt.

Az egyik legtávolabbi lehetséges úti cél Mongólia lehet, a legegzotikusabb pedig minden bizonnyal a Seychelle-szigetek, amely sok magyar turistának kedvelt nyaralóhelye.  

A konzuli szolgálat honlapja szerint az alábbi országokba lehet már beutazni: 

Albánia

Andorra

Bahrein

Ciprus

Cseh Köztársaság

Egyiptom

Észak-Macedón Köztársaság

Georgia

Horvátország

India

Irán

Kazah Köztársaság

Kirgiz Köztársaság

Maldív-szigetek

Marokkó

Moldova

Mongólia

Montenegró

Románia

San Marino

Seychelle Köztársaság

Szerb Köztársaság

Szlovákia

Szlovénia

Törökország

Tunézia

Ukrajna

Üzbegisztán

Zöld-foki Köztársaság

A védettségi igazolványok egyébként hamarosan átalakulnak, és február 15-től már csak oltási igazolványként működnek, azaz kizárólag azoknak marad érvényes, akik legalább három koronavírus elleni vakcinát kaptak, akik csak átestek a betegségen, azoknak február közepétől nem lesz használható. Ennek kapcsán egyébként több százezren veszíthetik el az igazolványt.