Lassan elérünk az nyár közepéhez, ám a pihenés az idén sem sikerült igazán nyugodtra. Az elmúlt két évben a pandémia vetett árnyékot utazási terveinkre, itthon és több potenciális célországban is lezárásokkal, korlátozásokkal szembesültünk, így sokszor az eredeti úti cél is módosult. Idén azonban újra szabadon utazhatunk szinte bármelyik országba, már ha éppen nem törlik a járatunkat. A nyaralás biztosítása belföldi, de még inkább külföldi nyaralásunk alkalmával kihúzhat minket az esetleges slamasztikából.

Az a szerencsétlen helyzet is előállhat, hogy valami természeti katasztrófa történik az adott területen, ahol épp nyaralunk.

Az elmúlt években földrengés, erdőtűz, árvíz, szökőár és lavina is volt közkedvelt turistahelyeken. Az erdőtüzek ezen a nyáron kifejezetten gyakoriak. Kihez fordulhatunk, ha rosszkor voltunk rossz helyen? Hogyan juthatunk haza ilyenkor?

Újra prioritássá vált a külföldi nyaralás

A mögöttünk hagyott két esztendőben az érvényben lévő szabályok és a bizonytalanságok miatt sokan az országhatáron belül utaztak inkább, a nyaralás 2022-ben azonban újra sok magyarnak a külföldi kiruccanást jelenti.

Rear view of young tourist woman in white sun hat walking in Malaga city at sunset. Summer holiday vacation in Spain
Fotó: Shutterstock / Shutterstock

A turisták többsége továbbra is a tengerpartot részesíti előnyben, az évek óta népszerű helyszínek, például Görögország, Horvátország, Olaszország, Törökország és Bulgária a kiválasztott útirány, de egyre többen felfedezik a tengerparttal szintén rendelkező Albániát vagy Montenegrót. Sok honfitársunk számára Ausztria is remek helyszín a nyári kikapcsolódásra.

Mindig nézzünk utána, hol vannak magyar nagykövetségek

A belföldi nyaraláson gyakran ismerős környezetben mozgunk, és nyelvi problémáink sem lesznek. Az országhatárt elhagyva azonban – hiába beszélünk mondjuk folyékonyan angolul vagy németül – könnyen kerülhetünk olyan szituációba, ahol nyelvi segítségre van szükségünk. De akár egészségi problémánk is adódhat, és zsebtolvajok vagy egy elveszett csomag is okozhat kellemetlen perceket.

Ilyen esetekben mindig fordulhatunk a helyi magyar nagykövetséghez.

Bár nincs a világ minden országában ilyen szintű diplomáciai jelenléte hazánknak, szinte valamennyi európai országban és a fő turistacélpontok többségében van ilyen intézményünk.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján elérhető a magyar nagykövetségek, valamint a konzulátusok listája is. A tárca ezenkívül országokra bontva naprakészen tartja azt is, hogy hol milyen utazási korlátozások, szabályok vannak még érvényben.

Closeup,Pickpocket's,Hand,Stealing,Purse,From,Backpacker, closeup pickpocket's hand stealing purse from backpacker
Fotó: Shutterstock

Természetesen ha nyaralásunk során valamilyen természeti katasztrófa történik az adott országban vagy régióban, akkor a magyar külügy helyi csapata azonnal munkához lát, és felveszi a kapcsolatot a hatóságokkal, hogy van-e tudomásuk magyar sérültekről, károsultakról, esetleg halálos áldozatokról. Ilyen esetekben a helyi ellátásban és a hazajutásban is minden segítséget megadnak a szerencsétlenül járt honfitársaknak.

Ha olyan országba utazunk, ahol nincs magyar nagykövetség, akkor sem kell kétségbe esni.

Mivel Magyarország az tagja, bármelyik EU-tagország kirendeltségéhez fordulhatunk, az uniós nagykövetségek is ellátják ezt a feladatot.

Ugyanígy más uniós országok állampolgárai is számíthatnak a magyar kirendeltségek dolgozóira.

A kellemetlenségek után jár a kártérítés

Bár a nagykövetség segít nekünk, ha bajba jutottunk, ha anyagi kárunk is keletkezik, azt – kivételes esetektől eltekintve – csak az utasbiztosításunk tudja mérsékelni vagy fedezni.

Top view of huge great white shark swimming next to sea canoe. Two tourists doing kayaking on crystal clear calm water with dangerous fish approaching from behind.
Fotó: Shutterstock

A legjobb utasbiztosítások teljeskörűek, egészségünkre, költségeinkre, poggyászunkra is kiterjednek. Ha a családi nyaralást utazási irodán keresztül bonyolítjuk le, akkor a biztosítás legtöbbször benne van az árban, de azért érdemes rákérdezni, nehogy kellemetlen meglepetés érjen, amikor elmarad az utazási kártérítés.

Az elmúlt hetekben számos hír látott napvilágot arról, hogy a világ különböző részein utasok tömegei maradtak a repülőtéren a lemondott járatok miatt. Szintén előfordulnak olyan hírek, amelyek arról számolnak be, hogy a turista ugyan időben megérkezett, a csomagja azonban elkeveredett útközben. Megfelelő biztosítással az ilyen jellegű károk is mérsékelhetők.

A koronavírus-járvány alatt a Covidra kötött utasbiztosítások is elterjedtek, amelyek akkor nyújtottak segítséget, ha megbetegedés miatt meg kellett szakítani egy nyaralást, vagy külföldön volt szükség ellátásra, karanténra.

A legtöbb biztosítónál már van lehetőség online is megkötni a biztosítás. Többségük szintén rendelkezik online kalkulátorral, amelynek segítségével előzetesen kiszámolhatjuk, milyen konstrukcióra van szükségünk.

Suitcase with lost sticker on an airport baggage conveyor or baggage claim transporter. 3d illustration
Fotó: Shutterstock

Ez a teendő, ha katasztrófa történik külföldi nyaraláskor

Ha már bekövetkezett a baj, amint lehet, vegyük fel a kapcsolatot a magyar nagykövetséggel. Ők tudnak segíteni a hazajutásban.

Miután sikeresen hazaértünk, érdemes minél előbb felvenni a kapcsolatot a biztosítóval a kártérítéssel kapcsolatban. Ugyanakkor még itt is érhetnek kellemetlen meglepetések, hiszen ha olyan katasztrófa történt, amelyet vis maior helyzetnek nyilvánít a biztosító – például vulkánkitörés –, akkor nem kérhetünk kártérítést annak ellenére sem, hogy rendelkeztünk biztosítással.