Több halálos áldozatot is szedett a szombati baleset, amelyben Új-Zéland vizein szombaton bálnának ütközött egy kisebb hajó, és emiatt fel is borult.

TOPSHOT - Photo released by Telam news agency of an aerial view of southern right whales (Eubalaena australis) swimming near a woman practicing standup paddleboarding in Nuevo Gulf, off the coast of Puerto Madryn, Chubut province, Argentina, on August 31, 2021. (Photo by MAXI JONAS / TELAM / AFP) / - Argentina OUT / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TELAM / MAXI JONAS " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: Maxi Jonas / AFP

Az esetről a Stuff című helyi hírportál tudósított. Az első híradások szerint – amelyeket az AP, illetve az MTI közvetített, és a Déli-szigeten fekvő Kaikoura város polgármesterét, Craig Mackle-t idézték –, a hajó utasai közül hatot kimentettek, ketten meghaltak, és három utast még kerestek helikopterek és búvárok közreműködésével.

A későbbiekben a híroldal videót is tartalmazó cikke a 8,5 méteres hajó precedens nélküli balesetéről már azt jelentette, hogy a halálos áldozatok száma öt, akiknek az azonosítása folyik.

Kaikoura csábítása a turisták számára, hogy a körzetben bálnákat és delfineket lehet megfigyelni. Több hajótársaság kínál  utakat a tengeri állatok megfigyelésére.

A balesetet megelőző órákban is tettek fel videót a YouTube-ra kaikourai delfintalálkozásról.

Népszerű a bálnák megfigyelése is. 

Az új-zélandi vizekben legalább 51 tengeri emlősfaj él, és a világon ismert cetfajok fele megfordul itt. A bálnák megfigyelését a turistáknak a nyolcvanas évek vége óta teszik lehetővé, évente több mint 550 ezer látogatónak nyújtva élményt. 

A leggyakrabban megfigyelt cetfajok közé tartozik a nagy ámbráscet, a Bryde-bálna és a hyperoodon.