Szeptemberben is megmaradt a magyarok utazási kedve. A Bank360.hu utasbiztosítási kérések alapján arról ír, hogy az első őszi hónap a járvány előtti, 2019-es számokat hozta. A legnépszerűbb célpont pedig Olaszország volt. 

Tourists get their drinks served at a cafe's terrace on a flooded St. Mark's square in Venice on September 27, 2022, following an "Alta Acqua" high tide event, too low to operate the MOSE Experimental Electromechanical Module that protects the city of Venice from floods, but high enough to potentially threaten St. Mark's Basilica. (Photo by ANDREA PATTARO / AFP)
Fotó: Andrea Pattaro / AFP

Az internetes utasbiztosítási keresések adatai egyértelműen azt mutatják, hogy az idén a magyarok utazási kedve visszatért a járvány előtti, 2019-es szintre. Nemcsak a külföldi utaknál is főszezonnak számító nyári hónapok keresései érték el a három évvel ezelőtti szintet, hanem a szeptemberi online érdeklődők száma is. Ebben egyelőre nem látszik a rezsiköltségek növekedése miatti spórolás – írja a lap, amely szerint szeptemberben kétszer annyian kerestek utasbiztosítást az interneten, mint egy éve, amikor júliusban és augusztusban már éledezett a turizmus, és tízszer annyian, mint 2020-ban.

Olaszországba a biztosítást kötők 15 százaléka ment, Horvátországba pedig 13 százalékuk, míg 10 százalék Görögországba utazott. Emellett Ausztria, Spanyolország, Németország és Ciprus voltak népszerűek az utazók körében.

A legnépszerűbb nem európai úti cél az Amerikai Egyesült Államok volt. A szeptemberben biztosítást kötők többsége repülővel indult útnak (53 százalék), az autót az utazók 26 százaléka választotta. A fennmaradó 21 százalék vonattal, busszal, motorral vagy egyéb járművel vágott neki az utazásnak.

Egyelőre a félelmek konkrétabbak a turizmusban, mint a történések

Összekevert bűvös kockához hasonlít az ezen belül a szállodabefektetési szegmens is.

Az utazások átlagos hossza a nyári hónapokhoz képest rövidebb, 6,8 nap lett. Ez éppen egy nappal kevesebb a júliusi, idei csúcsdöntő 7,8 napos adatnál. Az utasbiztosítást szeptemberben 53 százalék vagy az elutazást megelőző napon vagy aznap kötötte meg. Az utazók kétharmada esetében nem telt el két napnál több az utasbiztosítás megkötése és az elutazás között.

Tourists take photos on a flooded St. Mark's square by St. Mark's basilica in Venice on September 27, 2022, following an "Alta Acqua" high tide event, too low to operate the MOSE Experimental Electromechanical Module that protects the city of Venice from floods, but high enough to potentially threaten St. Mark's Basilica. (Photo by ANDREA PATTARO / AFP)
Fotó: Andrea Pattaro / AFP

A legolcsóbb utasbiztosítás mindössze 225 forintba került szeptemberben, ez az egynapos, autós asszisztencia nélkül megkötött, közeli országokba utazva érhető el. A legdrágább biztosításért szeptemberben 84 ezer forintot fizettek: egy többhetes tengerparti nyaralásra szólt egy egész családnak. Átlagosan 8646 forintot költöttek egy biztosításra, ez néhány száz forinttal meghaladta az augusztusi 7936 forintot, amit főként a hosszabb utazások magyarázhatnak.

Az utazás szerelmeseinek is meghozhatja a régóta várt áttörést a BNPL

Az utazás továbbra is nagy költség a fogyasztók számára.