Nagyon nehéz év jön, nem egyszerű bármit is prognosztizálni a turisztikai befektetési piacon, hiszen még arról sem sok derült ki, hogy miként reagál a változó helyzetre a kínálat és hogyan viselkedik a potenciális kereslet, vagyis maguk a vendégek 

– rajzolta fel a bizonytalan piaci hangulat hátterét a VG-nek Hegedűs Attila, a Prophex Europe Consulting ügyvezetője. A szállodabefektetési piaci szakértő szerint a kulcskérdés az árazás, mert vevő mindig volt és lesz, kérdés, milyen áron. 

Egyelőre a félelmek konkrétabbak, mint a történések, bár sorra jönnek a hírek szállodák és turisztikai attrakciók, fürdők, múzeumok téli kényszerpihenőjéről. Ugyanakkor a turisztikai ágazat nem él meg féléves szezonokból, nem lehet csak a fűtésszezonon kívül üzemelő szálláshelyekből és szolgáltatásokból bevételt és profitot realizálni, így kulcskérdéssé lépett elő az energiahatékonyság minden ingatlantípusban. 

A kevésbé hatékony és korszerűtlen hotelek mellett tehát következő körben azok a szálláshelyek veszíthetnek a legtöbbet az értékükből, amelyek egy-egy adott attrakcióra épültek, és amelyeknek a forgalmát meghatározza, hogy nyitva van-e a közeli gyógyfürdő, esetleg más, tömegeket mozgató attrakció vagy sem.

 Az utóbbi esetben nem lesz vendégforgalmuk, vagyis a nyitvatartásuk a rezsiáraktól függetlenül vonzerő hiányában kérdéses lehet.

Kívülről úgy tűnhet, hogy a lakáspiaci trendekhez hasonlóan a vevők az eladókkal fizettetik majd meg az el nem végzett felújítások és a hatékonytalanság megfordításának költségét a szállodai kategóriában is. Aligha kerül majd ugyanannyiba az áram és a gáz, mint eddig, ezért szinte már csak az energetikai beruházások mentén lehet eljutni egy tervezhető jövőképig – figyelmeztet a befektetési tanácsadó társaság vezetője.

hotel
tünde
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A kivitelezői piacon már eddig is érzékelhető volt némi lassulás, ami nem most kezdődött, már egy éve voltak jelei – teszi hozzá Hegedűs Attila. Mindig először a tervezői, aztán a mélyépítői piac szűkül, majd a szerkezetépítés és a szakipari munkák, mindez pedig láncban vonul végig az egész vertikumon. 

Az is látszott már tavaly, hogy a Növekedési Hitelprogrammal az extra jó kölcsönök korszakának vége lesz, ezt tetézte az ukrajnai háború által is felgyorsított recessziós helyzet. Hirtelen minden összekeveredett, mint egy kocsmai verekedésben, ahol egyenként kell kibogozni a résztvevőket, majd végigmenni a kifogások és hipotézisek sokaságán, hogy megtaláljuk a probléma forrását, valamint a megoldást.

Az elmúlt tíz évben folyamatosan arról beszélgetünk, hogy mikor áll meg az ingatlanárak növekedése, erre azonban mégsem került sor, pedig nagyon sokan vártak, hogy ez megtörténjen és egy vevők által dominált helyzet alakuljon ki – emlékeztet a szakértő. 

A „kényszereladásos” kivárásokkal párhuzamosan a fejlesztői  piac megy tovább, a karaván halad: a ciklikusság bele van kódolva a hosszú távú gondolkodásba, a folyamatokat mindig továbblendíti, hogy a kivitelezők, a fejlesztők, a és a piac helyenként egymásra talál, és újabb projektek, fejlesztések, tranzakciók születnek.

Ami az elmúlt két évet illeti, a piac, különösen a szabadidős újraéledt: a pandémia első évében például megállt az élet, de tavaly nyáron és most is tele van a pesti belváros turistával, nyáron pedig minden magyar, aki csak tehette, miután kinyaralta magát itthon 2021-ben, elrohant a tengerpartokra, pedig tudta, hogy jönnek a nehéz idők. 

hotel
tünde
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Most makroszinten is hasonló történik, még pezseg az élet, tele vannak a vendéglői teraszok, újabb rendezvényeket foglalnak a cégek, mert van büdzséjük minderre, de azt senki sem tudja, mi lesz, ha az alapfenntartás (munkavégzés és az otthoni élet, azaz a rezsi) a többszörösére emelkedik.

Összefoglalva: mindeközben láthatóan van pénz a piacon, léteznek tőkeerős cégek, amelyekről még nem tudni, hogy befektetésre költenek, munkahelymegőrzésre, esetleg hibernálják magukat. 

Szezonális működésre, időszakos turizmusra, azaz vendéglátásra és vendégfogadásra átállni országos szinten nem lehet, és összességében senkinek sem érdeke . 

A befektetői logika érzelemmentes, ezért is lehet sikeres. A pénz szül pénzt elv felerősödik, a bankok keményebb feltételekkel hiteleznek majd, erre számít a piac.

A békát kitették az asztalra, és bár mindenki tudja, hogy keserű, valakinek le kell nyelnie – fogalmazott a turisztikai szakértő. Nehéz időszak jön, a nehézségeket mindenki megérzi, de abban kell bízni, hogy minden bezárás időleges, és a következő években sikerül megtalálni a megoldást, és túllendülni az általános gazdasági nehézségek többségén.

Viszont az eddig is tudatosan fejlesztő, az energiahatékonyságot és az észszerűséget  nemcsak az elmúlt két évben szem előtt tartó tőkeerős tulajdonosok – ahogy eddig is – könnyebben át tudnak vészelni válságokat és képesek lesznek az ingatlanjaik értékét nemcsak megőrizni, hanem növelni is.