A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon tapasztalható szállásproblémák kapcsán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felhívja a szálláshely-szolgáltató vállalkozások és magánszemélyek figyelmét a sportszerű magatartásra. A információi szerint ugyanis egyes szálláshely-szolgáltatók árrögzítésre utaló egyeztetéseket folytatnak a jövő évi budapesti Európa-liga döntőjével kapcsolatban

Fotó: Szabó Miklós / Nemzeti Sport

A Gazdasági Versenyhivatal információi szerint az UEFA labdarúgó-Európa-liga döntőjével kapcsolatban, amelyet 2023. május 31-én tartanak meg Budapesten, a legnagyobb közösségi platformon található, szálláshely-szolgáltatással foglalkozó zárt internetes csoportokban piaci szereplők

a szurkolói szálláshelyek árainak egységes megemelésére, illetve egységesítésére utaló felvetéseket fogalmaztak meg.

Nagyot kaszálhat a Fradi: hárommilliárd forintos bevétellel zárhatja az EL-csoportkört

A már biztos továbbjutó FTC-nek ehhez ma este idegenben kell legyőznie a török Trabzonsport a labdarúgó-Európa-ligában.

Az egyik ilyen közösségi média csoport több ezer budapesti szálláshely-szolgáltató tagot számlál, az ott közölt információk a piac kínálati oldalán működő jelentős számú szereplőt érhetnek el. A csoportban többen is emlékeztettek a budapesti Európa-liga-döntő nyomán fellépő plusz 40-44 ezer fős keresletre, ezért javasolták ezen időszakra nézve a normál napi árakat jelentősen megemelni, amely négy személy esetén legalább 100-120 eurós, lét személy esetén 60-72 eurós ár lehet. Egy másik bejegyzés tartalmazott egy további felhívást, amely szerint amelyik szolgáltató beállította az ismertetett árat, az jelezze azt hozzászólás formájában. 

Ugyanakkor megemlítendő az is, hogy a hozzászólások jelentős többsége szerint az említett árak még így is túlzóan alacsonyak lesznek, ezért a piac további emelést is elbírna.

A Gazdasági Versenyhivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a fenti módon összehangolt és ellenőrzött magatartás árrögzítésnek – az egyik legsúlyosabb versenyjogi jogsértésnek – minősülhet, ha azt a versenytörvény hatálya alá tartozó vállalkozások követik el. Fontos azonban azt is kiemelni, hogy ha a magánszemély szállásadók is hasonló módon járnak el, és a csoportokban javasoltak szerint egységesen megemelik az erre az időszakra kínált szobák árait, akkor a fogyasztók – jelen esetben a szurkolók – kevésbé vagy egyáltalán nem piaci árakkal találkozhatnak, ami végső soron a szálláshelyek iránti keresletet is csökkentheti.