Egyelőre nincs tele a magán- és egyéb szállásadók foglalási naptára az év első hónapjaira, de az első negyedév hagyományosan holtszezon a szektorban, a szezonalitás megszokott, inkább a tavaly téli felpörgött forgalom volt kiugró a Covidból kiszabadult piacon. 

Budapest,,Hungary,-,February,16,,2020:,Luxurious,Tiny,Home,Space, rbnb,rent
Budapest, Hungary - February 16, 2020: Luxurious tiny home space with a shower in the room, rbnb-rent-room-apartment
Fotó: Tamas Gabor / Shutterstock

A hivatalos adatok, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ szerint a januári vendégforgalom is bázis felett alakult, és februárra 11, márciusra pedig 8 százalékos növekedés látszik az előfoglalások számában. Ugyanakkor a VG Podcast stúdiójában Frankó Pál, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) elnöke és Schumicky Balázs, a Magyar ApartmanKiadók Egyesületének (MAKE) elnöke egyaránt arról beszélt, hogy egyelőre nem érzékelnek előfoglalási lázat. 

Frankó Pál, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke és Schumicky Balázs, a Magyar ApartmanKiadók Egyesületének elnöke
VG-Podcast
 

Ennek ellenére bizakodók, mert a foglalások egyre rövidebb idővel az indulás előtt érkeznek, a bázis feletti számokat tükröző hivatalos statisztika mögött vélhetően a tervezhetőségre törekvés áll. 

Az utazni készülők most egyre nagyobb biztonságra törekszenek, igyekeznek mielőbb rögzíteni az árakat, a várható költségeket. Ez azt a látszatot keltheti, mintha többen szeretnének utazni, de a foglalásokból még nem biztos, hogy több forgalom realizálódik majd. 

Mindenkit megleptek a turizmus tavalyi számai

Minden várakozást felülmúlt a turizmus tavalyi teljesítménye, az ágazat csupán néhány százalékkal maradt el a 2019-es rekordévi számoktól, és az előzetes várakozások szerint idén már a járvány előtti bezzegév eredményeit is van esély túlszárnyalni.

Pánik azonban nincs a piacon, hiszen a tavalyi év várakozáson felüli eredményt hozott, és egyelőre nem látszanak kezelhetetlenül nagy kockázatok.

Az üzemanyagárak emelkedése azonban érzékenyen érinti az ágazatot, vége az egy-két eurós repülőjegyek korszakának, és az autós turizmust is fékezi a dráguló benzin. Ugyanakkor mindez a magyar turizmus előnyére is szolgálhat – jelezték az érintettek.

Budapest vonzó, világszintű attrakciókban gazdag, ugyanakkor megfizethető város, ami a jelenlegi időszakban nyomós érv lehet a potenciális küldő piacokon is 

– jelezte Schumicky Balázs. A budapesti airbnb-szállások piaca a vártnál lassabban épül vissza, a hosszú távú lakáskiadás terén látott meredek áremelkedés is fékezte a visszatérési kedvet. A budapesti lakáskiadók ráadásul kimaradtak mindenféle támogatásból, és a Szép-kártyás forgalomból sem részesülnek. 

A vidéki szálláshelyeknek nagyon sokat jelentett a Kisfaludy pályázat szobánkénti egymillió forintos vissza nem térítendő támogatása, ami az elmaradt fejlesztéseket és a jövedelmezőséget pótolta, látszott, hogy mindenki gyorsan és hatékonyan felhasználta a forrást

– összegezte Frankó Pál. A FATOSZ elnöke leszögezte, hogy még szélesebbre kellene nyitni a kapukat, és a Kisfaludy programhoz hasonlóan az érintettekre bízni, hogy milyen fejlesztéseket látnak szükségesnek megvalósítani.

Az energetikai támogatásra – ami a rezsinövekedés 50 százalékát fizeti – a magán- és egyéb szálláshelyek nem pályázhatnak, de az első téli számlákat még csak most fogják kézhez kapni. Ilyentájt sok vendégház ki sem nyit, és az üzemelők sem tudják még, milyen mértékben nőtt valójában az energiaköltség.

20221016 Baktalórántháza  FLóra tanya Flóratanya külterület, Baktalórántháza város területének része, amely hat kilométer távolságra található Baktalóránházától. Mezőgazdasági jellegű lakóhely, tanyák    Fotó: Kállai Márton KM  Szabad Föld A képen: Bio Flóra Tanya Vendégház Panzió  Bio gazdaság   20221016 Baktalórántháza  FLóra tanya 
Flóratanya külterület, Baktalórántháza város területének része, amely hat kilométer távolságra található Baktalóránházától. Mezőgazdasági jellegű lakóhely, tanyák    
Fotó: Kállai Márton KM  Szabad Föld 
A képen: Bio Flóra Tanya Vendégház 
Panzió  Bio gazdaság
Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

A vidéki vendégházak az évet jellemzően 15 százalékos áremeléssel nyitották, ami az inflációt figyelembe véve lényegében reálértéken változatlan árat jelent. Vidéken nagyon súlyos gond már évek óta a munkaerőhiány, a szállásadók többsége maga takarít, az önfoglalkoztatás ezért is jelentős.

Aki most szeretne szállásadóként piacra lépni, Budapesten és vidéken is van számára hely, de azzal számolnia kell, hogy hektikus a piac, 

a változásokra gyorsan kell reagálni, és a következő három évben nagy profitra nem számíthat.

Nagyon megosztott a vendégházak kínálata, vannak felkapottabb térségek, jellemzően a fürdők közelében, ott könnyebbnek tűnik belevágni, máshol magát az attrakciót is a szállásadónak kell megteremtenie a jellemzően nyugalomra, csendre vágyó vendégeknek. 

A kiemelt régiókban drágábbak az ingatlanok, és a kizárólag a fürdőre épülő vendégforgalom komoly kockázatot jelent, nem szabad csak egy lábon állni, csak másoktól függeni 

– tanácsolják a szakemberek. 

Budapesten sem elég csak jó helyen lenni, számtalan részleten múlhat a siker, de megfelelő felkészültséggel piacra lépni közép-hosszú távon biztos megélhetést jelent. A turizmus a világgazdaság egyre meghatározóbb eleme, még ha az utazás drágult is, a vágy nem csökkent, a kereslet élénk maradt Covid után, háborús időkben is.

Keresse a VG Podcastet a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast