Kolumbiából Indiába és Mexikóba szállítanák az országban mérhetetlenül elszaporodott vízilovakat, amelyek őseit még Pablo Escobar vitte az országba. Mára az állatok az ökológiai egyensúly felborításával fenyegetnek a dél-amerikai országban.

Fotó: Raul Arboleda / AFP

A tervek szerint legalább hetvenet szállítanának el az Antioquia tartományban, a Magdalena folyó mentén élő 130 vízilóból, miután szakértők becslése szerint nyolc éven belül populációjuk akár a 400-at is elérheti, ha nem tesznek semmit.

Pablo Escobar a nyolcvanas években mindössze négy vízilovat hozatott – természetesen illegálisan – Napoles nevű, Bogotától 200 kilométerre fekvő birtokára. Azután, hogy a rendőrség 1993-ban végzett Pablo Escobarral, 

a magára hagyott Hacienda Napoles turistalátványossággá vált az ott élő vízilovakkal együtt, amelyek a kedvező klímán elszaporodtak a környező folyókban.

A háromtonnásra is megnövő állatoknak természetesen ellenségük nincs Kolumbiában, sőt az élővilág sokszínűségét is veszélyeztetik, mert nagy mennyiségben keletkező ürülékük megváltoztatja a folyók vizének kémiai összetételét, és hátrányosan befolyásolhatja olyan fajok életterét, mint a manátuszok (tengeritehenek) vagy a kapibarák (vízidisznók). A kolumbiai kormány ezért tavaly toxikus invazív fajnak nyilvánította a vízilovakat.

A túlszaporodott állatok áttelepítését már egy éve tervezik – közölte Lina Marcela de los Ríos Morales, a tartományi környezetvédelmi minisztérium állatvédelmi és -jóléti igazgatója.

Az elképzelések szerint élelemmel csalogatnák őket konténerekbe, majd teherautón a 150 kilométerre fekvő Rionegro nemzetközi repülőterére vinnék az állatokat. Útjukat innen légi úton folytatnák Indiába és Mexikóba, a befogadásukra alkalmas állatkertekbe és állatmenhelyekre.

A Cornare, a relokációval megbízott helyi környezetvédelmi hatóság szerint a terv kivitelezhető, mert 

már vannak tapasztalatok a hatalmas testű állatok országon belüli áthelyezésével állatkertekbe.

A vízilovakból hatvanat Indiába, a Gudzsarát államban működő Greens Zoological Rescue & Rehabilitation Kingdom állatmenhelyre telepítenek át, amely fedezné a konténerek és a légi híd költségeit is. Tíz vízilovat mexikói állatkertekben és állatmenhelyeken helyeznének el.

Elsősorban a Hacienda Napolest övező folyókban tanyázó vízilovakat vinnék külföldre, a drogbáró egykori birtokán élő állatokat a helyükön hagynák, mert a haciendán ellenőrzés alatt tartják őket, és nem veszélyeztetik a helyi ökoszisztémát.

Az Afrikában őshonos és Kolumbiában nemkívánatos vízilovak befogadására készségét nyilvánította Botswana, Ecuador és a Fülöp-szigetek is – közölte Antioquia tartomány kormányzói hivatala.