A vendéglátás egy speciális formája, az üzleti ebédek az egyik legújabb áldozata a 2019-ben indult járványnak. A pandémia miatt több étterem csődölt be, amelyek pedig mégis túléltek, jelentős átalakításokat voltak kénytelenek eszközölni nyitvatartásban, személyzeti állományban, kínálatban és a díjszabásban is. Ezen belül külön helyet foglalnak el azok az éttermek, amelyek valamilyen nagyobb üzleti központban, irodaházak között találhatók. Ezek a helyek ugyanis elsősorban az üzleti ebédekre fókuszáltak 2019 előtt, mára viszont le kellett mondaniuk erről, olyannyira megváltozott a világ.  

Business,People,Dining,Together,Concept, Business People Dining Together Concept,
üzleti ebéd, business lunch,
A business lunch az egyik áldozata a home office-nak. Fotó: Shutterstock

A home office nem látott hátránya

Az egyik fő oka ennek a home office. Az otthoni munkavégzés remekül vizsgázott a járvány alatt, sok cég pedig máig él a lehetőséggel – amelyet a dolgozók többsége el is vár –, hogy ösztönzőként adjon heti bizonyos mennyiségű távmunkát. 

Ezzel viszont megváltozik a munkavállalók fogyasztási szokása, egyre kevésbé valószínű, hogy kimozdulnak egy-egy üzleti ebédéért az otthonukból, de még az irodából sem feltétlenül, inkább gyorsan elvégzik a munkát és hamarabb hazamennek.  

A Washington Post amerikai lap cikke szerint több egyesült államokbeli nagyváros üzleti negyedében is megváltozott az éttermek nyitvatartási ideje, vannak olyanok, amelyek már egyáltalán nem nyitnak ki ebédidőben, pedig korábban ez volt a fő bevételük. Philadelphiában például hétfőn szinte alig lehet találni az irodaépületek közelében éttermet, ez hagyományosan az egyik fő home office nap a környéken.  

Ügyeskedő éttermek és irodák

Washingtonban az éjszakai élet szinte teljesen visszatért a pandémia előtti kerékvágásba, már ami az éttermek vacsoráztatását illeti, de az üzleti reggelik és ebédek még mindig jelentősen elmaradnak a néhány évvel ezelőtti számoktól. Nincs ez másként Texasban sem, ahol a legmagasabb számban tértek vissza dolgozók az irodákba. Itt ugyanakkor az éttermek összeálltak helyi cégekkel, és az irodákba viszik az ételeket, így mindenki jól jár: a vállalatoknak ez újabb ösztönző a munkavállalók visszatéréséhez, az éttermek pedig életben maradhatnak.  

A másik véglet, hogy az irodaházak, felismerve a home office veszélyeit, egyre több helyen próbálnak menzákat kialakítani, hogy a dolgozóknak ki se kelljen mozdulniuk az épületekből, ha akarnak enni egy jót, egyben becsábítva őket a munkahelyükre. Ezek ráadásul nem hagyományos menzák, hanem különleges igényeket is kielégítenek, specialitásokat kínálnak, mint fatüzelésű kemencében sült pizzák vagy angus marhahúsból készült hamburgerek.  

Magyarországon is érzik a válságot

A vendéglátóhelyek válságát idehaza is érezni lehet, hiszen a pandémia óta az egységek mintegy 8 százaléka, nagyjából négyezer hely zárt be. Ugyanakkor nyíltak újak irodaházakban is, ám ezek a beruházások a járvány előtt indultak, és kérdéses, hogy mennyire tudnak életben maradni.

Business people during lunch
Business people having lunch in self-service restaurant, man is using smart phone
Az irodai menzákból főleg azok tudnak talpon maradni, ahová bárki betérhet. Fotó: Getty Images

Az üzleti ebéd, azaz a business lunch nálunk igazán sosem lett népszerű, mert reprezentációs költségnek minősül, és így jelentős közterhek, úgynevezett repiadók sújtják. Az irodákban lévő vendéglátóhelyek már más kérdés, azok tényleg megérzik a home office hatásait

 – mondta a Világgazdaságnak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.  

Sok irodai menza már ki sem nyit a hét első napjaiban, mert olyankor szinte minimálisra csökken az irodaházakban lévők száma, mindenki home office-ban kezdi a hetet.  

„Így pedig fölösleges nyitva tartani. A népszerű helyek, főleg azok, amelyekbe bárki betérhet, jól futnak továbbra is. Aki jár-kel a városban, annak valahol ennie kell, így ezekre a vendéglátóhelyekre továbbra is nagy szükség van” – tette hozzá.