Mintegy 19,7 millió vasúti jegyet adtak el Kínában tegnap, amely egyetlen napra rekordot tesz ki – jelentette a helyi média a China Railway Group Ltd. adataira hivatkozva. A vasúttársaság várakozásai szerint a forgalom 120 millió utasra nőhet, ami 20 százalékkal több, mint a járvány kitörése előtt, 2019 hasonló időszakában.

Beijing South Railway Station expected to break a new record
BEIJING, CHINA - APRIL 29:Beijing South Railway Station is seen in Beijing on Saturday, April 29, 2023. The number of railway trips is expected to break a new record during the upcoming May Day holidays, as the country’s economy is rebounding after the end of Covid restrictions. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A kereskedelmi minisztérium adatai szerint a nagyobb kiskereskedelmi és vendéglátóipari vállalatok eladásai 21 százalékkal megugrottak az egy évvel ezelőttihez képest. A kulcsfontosságú élelmiszerláncok bevételei 37 százalékkal nőttek, a ruhaeladások 21 százalékkal, míg az ékszerek, cigaretta és alkohol értékesítése 17 százalékkal nőtt.

Sokan a járvány óta most utaznak először, ami a fogyasztás és a belföldi turizmus gyors fellendülését eredményezte.

Sok fiatal turista most az alacsony költségű, jó ár-érték arányú programokat választja.

Pekingben, ahol a világjárvány idején a legszigorúbb utazási korlátozásokat vezették be, szombaton több mint 1,4 millióan utaztak, a pekingi közlekedési bizottság szerint ez 1485 százalékos ugrás a tavalyi évhez, és 27 százalékos növekedés 2019-hez képest.