Turizmus

A háború alatt is költik a pénzüket az orosz turisták, de ha tehetnék, akkor sem mennének Nyugatra

Törökországban is szívesen töltik a nyarat az orosz turisták, de az orosz–ukrán háború ellenére a Krím félsziget is népszerű a kisebb keresetű emberek körében.

Hiába dúl Ukrajnában immár több mint egy éve a háború, és halnak meg rengetegen a fronton, oroszok millióinak ez szinte semmit sem jelent, és ők ugyanúgy tömegével keresik fel a népszerű nyaralóhelyeket ezekben a hónapokban, mint békeidőkben. A Politico cikke szerint sokan egy biztonságos menedék reményében hagyják el Oroszországot, és egyre többen döntenek úgy, hogy egy egzotikus helyen várják ki a fegyveres konfliktus végét. 

A rubel inflálódása és az oroszok általános beutazási korlátozása nagy lehetőséget biztosít néhány ország számára, amely nyitott az orosz turisták előtt.

NATO-tagállam is várja az oroszokat

Ilyen például a NATO-tagállam Törökország, amely, bár támogatásáról biztosította Ukrajnát, de megtagadta a Moszkva elleni szankciók bevezetését. Ez az európai célállomások egyike, ahol nem tiltották be az oroszországi járatokat : míg az légi közlekedése le van zárva az oroszok elől, a török ​​társaságok már 130 euróért kínálnak járatokat Moszkvából olyan napfényes úti célokra, mint Antalya és Bodrum.

Az év első felében Törökország idegenforgalmi bevételei több mint negyedével nőttek, elérve a 21,7 milliárd dollárt – derül ki a héten nyilvánosságra hozott statisztikákból, idén pedig várhatóan 7 millió orosz látogat az országba. Néhányan közülük a végleges maradás mellett döntöttek – jelenleg 145 ezer orosz rendelkezik törökországi tartózkodási engedéllyel.

Aerial,Panorama,Georgian,Black,Sea,Beach,In,Sarpi.,Beautiful,Sandy
Fotó: Shutterstock

 

A harcok kitörése óta lett rendkívül felkapott Georgia

Georgia – korábbi nevén Grúzia – mint szovjet utódállam az egyik legjobb természeti, gasztronómiai adottságokkal rendelkező országként maradt meg az oroszok emlékezetében. 

Csak 2022-ben több mint 1,1 millió orosz látogatott Georgiába, szemben az előző évi 200 ezerrel.

A kormányzó Grúz Álom nevű párt alatt Tbiliszi a háború kezdete óta szorosabb kapcsolatokra törekedett a Kreml-lel, az orosz turizmusból pedig hasznot húzott, azonban a grúzok közül messze nem mindenki ért ezzel egyet. Egy márciusban végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek mindössze 4 százaléka mondta azt, hogy az oroszokat szívesen látják Grúziában, és csak minden negyedik mondta azt, hogy eltűri az oroszokat az ott elköltött pénzük miatt. Ugyanakkor minden harmadik grúz megkérdezett ragaszkodott ahhoz, hogy az oroszok belépését be kell tiltani mindaddig, amíg Moszkva fel nem adja az irányítást Abházia és Dél-Oszétia megszállt régiói felett, amelyek Georgia területének körülbelül egyötödét teszik ki. 

A távol-kelet is csábító

Nemcsak a csillogó luxusüdülőhelyek és strandok miatt szeretik az oroszok Thaiföldet, hanem a vízummentesség miatt is lehet ennyire népszerű. A Bloomberg írása szerint

több mint 1000 százalékkal nőtt a Thaiföldre látogató oroszok száma az elmúlt évben. 

A hivatalos statisztikák szerint csak idén az első fél évben 791 574 orosz utazott az országba. A bulizós szigeten, Phuketen különösen nagy volt a beáramlás, a január óta eladott villák közel felét oroszok vásárolták fel – akár nyaralóként, akár átmeneti lakhelyként, ahol kivárhatják a háború végét. 

A turizmus növekedése abból adódik, hogy Moszkva is igyekezett szorosabbra fűzni a kapcsolatokat az országgal. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter júliusban Bangkokba repült, hogy üdvözölje a kereskedelmi és befektetési együttműködés fokozásának fontosságát. 

Nyugaton kényelmetlenül érzik magukat az oroszok

A milliárdosok játszóterének tartott Dubaj sok gazdag orosz célpontjává vált. Az Egyesült Arab Emírségekben tavaly 63 százalékkal nőtt az oroszok száma, ezzel ez a második legnagyobb turisztikai piaca Moszvának. 

Sok orosz arról számolt be, hogy jobban érzik magukat az ország sivatagi fővárosában, mint a Nyugaton, mivel az Öböl menti országban nem tapasztalnak ellenszenvet az orosz–ukrán háború miatt. 

Elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az EU nyomása egyre erősebb az Egyesült Arab Emírségekre, hogy ne húzzanak hasznot a szankciók kijátszásából.  

Ciprus szigetének nagy része ma már elérhetetlen a hétköznapi oroszok számára, miután az ország más uniós tagállamokat követve betiltotta az Oroszországból érkező kereskedelmi járatokat, és tavaly 80 eurós díjat vetett ki a vízumért. A tisztségviselők szerint a döntés miatt 600 millió euró esett ki az ország büdzséjéből. Ciprus volt az egyik legnagyobb kibocsátója az úgynevezett arany útlevélnek is, amely uniós állampolgárságot kínál cserébe mindössze 2,5 millió eurós befektetésért. Bár nincs statisztika arról, hogy hány orosz élt a rendszerrel, az országra nyomás nehezedett, hogy törölje a szankcionált oligarchák úti okmányait. Már 222 útlevelet bevontak, köztük több orosz milliárdosét is. 

Félkarú óriás lett Oroszország a krími hidak nélkül

Az orosz logisztika ilyen mértékű megzavarása lehet az ukrán ellentámadás eddigi legnagyobb sikere.

 

A Krím még mindig célpont

A Szovjetunió alatt a nyaralás és a szanatóriumi szünet ikonikus helyszíne volt a Krím félsziget. Sok orosz vásárolt második otthont vagy fizetett utazási csomagokért a Fekete-tenger ottani partjára, amióta a területet 2014-ben elcsatolta Moszkva. 

Mai napig sok orosznak továbbra is a vidéki házak és üdülőparkok a legnépszerűbb pihenési lehetőségek. Ezért a Krím félsziget az egyik legpopulárisabb turistacélpont, annak ellenére, hogy sok oroszt aggaszt, hogy a katonai létesítményekben több robbanás is történt, illetve Ukrajna nem tett le arról, hogy visszafoglalja a Krímet. 

A határhoz közeli légiforgalom elterelve, a félszigetre vezető útvonalak egyike a Vlagyimir Putyin orosz elnök által 2018-ban megnyitott autó- és vasúti hídon keresztül vezet. A hídra több csapást mértek az ukrán erők, akik meg akarták zavarni az orosz katonai konvojokat.

Ennek eredményeként a tisztviselők szerint a szállodák általában több mint félig üresek – a jelentős promóciók és kedvezmények ellenére. A helyi tulajdonosok szerint a helyzet még annál is súlyosabb, mint amit a kormány hajlandó beismerni. 

Tombol a háború Ukrajnában, de így sem lehetetlen a nyári vakáció

Van olyan hely Ukrajnában, ahol tilos a vitorlázás, a sétahajózás, valamint a vizeken található szórakozóhelyek látogatása, de máshol teljesen nyugodtan lehet strandolni, illetve több helyen nyitva vannak a mozik, a múzeumok és más turisztikai látványosságok is látogathatók.

 

 

Törökország grúzia turizmus Fekete-tenger Oroszország
Kapcsolódó cikkek