Turizmus

Tisza-tó: állami forrásból százmilliós fejlesztésekkel gazdagodik a térség

Már a támogatási szerződések aláírásánál tart a Tisza-tó és környékén hasznosuló 1,71 milliárd forintnyi pályázat, amelyből 17 fejlesztési projekt valósulhat meg 2024 októberéig. A legnagyobb nyertesek között van a tiszaderzsi Kárász Kikötő, amelyet negyedmilliárdból újítanak fel. Még ennél is több jut az abádszalóki gyermektáborra és a kikötőre és a karcagi fürdő egyik gyógymedencéjére, de az állami pénzből Berekfürdő egyik kútja is megújulhat.

Kétszázötvenmillió forintból újítják fel a tiszaderzsi Kárász Kikötőt – írja a Szoljon. E beruházás mellett további 16 projekt nyert összesen 1,71 milliárd forintot a térségben, a legtöbbet összességében Abádszalók kapja.

Abádszalók,,Hungary.,Yacht,Harbor,,Photographed,At,Dusk,,In,The,Foreground
Fotó: Shutterstock

Mintegy 1,7 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett a Tisza-tó térségébe, amelyből 17 projekt valósulhat meg Jász-Nagykun-Szolnok és Heves vármegyékben – számolt be a Heol a nagyszabású programról.

A projektek elsősorban a vízvédelem, a vízminőség-javítás, a turisztikai szolgáltatásfejlesztés és a gazdaságfejlesztés területére fókuszálnak, és mind hiánypótlónak számítanak a  Tisza-tó Térsége Fejlesztési Tanács közlése szerint.

A támogatási szerződések aláírása folyamatban van

a vármegyei portálok beszámolói szerint.

Tiszaderzs az említett pályázaton 250 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Kárász Kikötő fejlesztésére, amivel 2024 október végéig kell elkészülni.

Abádszalók a Füzes Panzió tetőfelújítására 50 millió forintot, a régi általános iskola tetőhéjazat felújítására ugyanennyit kapott, míg az abádi kikötő fejlesztésére a HOF-FER Investor Kft. 96 milliós forráshoz jutott. A beszámoló szerint az abádszalóki gyermektábor felújítására 300 millió forint támogatást fordíthat az L.A.C. Holding, amely az elnyert összegből a projekt költségigényének 65 százalékát fedezheti. (A többi beruházás 100 százalékos állami finanszírozású.)

Házat lehet venni a Tisza-tónál egy fél pesti garzon áráért

Egyre népszerűbb a Tisza-tó a saját részre nyaralóingatlant és a szálláshelyként működtethető ingatlant keresők körében. A térség különleges természeti adottságai, fejlődő turisztikai attrakciói és az átlagosan 25-30 milliós helyi ingatlanárak együttesen évről évre több vásárló számára meggyőzők.

Berekfürdő egy kút felújítására, vezetékcserére 200 milliót, egy erdőrészlet turisztikai fejlesztésére pedig 40 milliót nyert. A karcagi Akácliget Gyógy- és Strandfürdő Gyógy III. medencének korszerűsítésére a Nagykun Víz- és Csatornamű Kft. 254 millió forintot kapott. A Kötivizignek a VIII-as öblítő kotrására 46 milliót, 4 Tisza-tavi projektre pedig 124 millió forintot ítéltek meg.

Canoeing,In,Sunset,Light,On,Lake,Tisza
Fotó: Shutterstock

Igyekszik bevonni a Tisza-tavi turizmus vérkeringésébe Hevest is a program,

a város 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap a Gyöngyösi úti kollégium épületének sportturizmus-szálláshellyé alakítására. Ugyanakkor Hevesvezekényen információs pont kialakítására 50 millió, Pélyen kerékpáros-pihenő kiépítésére ugyancsak 50 millió, Tarnaszentmiklóson pedig kiállítótér létesítésére 100 millió forint támogatás érkezik.

A Tisza-tó Térsége Fejlesztési Tanács tájékoztatása szerint a szálláshely, kiállítóhely, kerékpárospihenő és információs pont kialakításával az állami támogatás nyerteseinek 2024 októberéig kell elkészülniük.

Berekfürdői gyógyvízBerekfürdői gyógyvíz 20190912 BerekfürdőFotó: Mészáros János MJ Új Néplap
Berekfürdő gyógyvize sok vendéget vonz.
Fotó: Mészáros János / Mediaworks

 

fejlesztési tanács Abádszalóki Tisza-tó Tisza-tó Strand Tisza-tó felújítás
Kapcsolódó cikkek