Turizmus

Megnyitotta a tehetős üzletember a saját villáját, és közkinccsé teszi Zsolnay-gyűjteményét

Különleges tárlattal bővült a Liget Budapest Projekt programkínálata, amelyhez csatlakozott a holnaptól látogatható legnagyobb fővárosi Zsolnay-kiállítás. A magántulajdonban álló gyűjtemény félezer darabja Közép-Európa egyik legszebb szecessziós villájában, a Városligeti sétányon álló ResoArt Villában tekinthető meg.

Holnaptól látogatható Budapest jelenleg legnagyobb Zsolnay-kiállítása a Városliget melletti ResoArt Villában. A kiállítás válogatás Szabó András üzletember ezerdarabos magángyűjteményéből, a helyszín különlegessége pedig, hogy az építészeti nívódíjjal elismert felújítás után tulajdonosa most megnyitja a köz számára Közép-Európa egyik legszebb, eredeti állapotában helyreállított szecessziós stílusú villáját.

Fotó: Mohai Balázs

A Városliget kínálatát egy csokorba gyűjtő Liget+ programajánlatába bekerült új kiállítás Szabó András üzletember és gyűjtő fél évszázad alatt létrehozott, mintegy ezerdarabos, páratlan Zsolnay-kollekciójának 500 legszebb darabját foglalja magában. A gyűjtő háza egy olyan egyedi válogatást mutat be, amely a Zsolnay család aranykorán vezet végig – mondta Szabó András a kiállítás megnyitóján, hangsúlyozva, hogy a Zsolnay család életműve hungarikum, és Budapest 150 éves történetének sarokköve is.

A gyűjteményt először mutatják be a nagyközönségnek, amely Egry József képeivel is találkozhat az épületben, amelynek fogadócsarnokát Róth Miksa impozáns üvegablaka díszíti.

Az új kiállításhoz tematikus épületséta kapcsolódik, amely a ResoArt Villa mellett a Liget Budapest Projekt keretében megújult, Zsolnay kerámiákkal gazdagon díszített Millennium Házába is elvezet.

Nem hétköznapi dolog történik, hiszen Szabó András olyan gesztust tett a köz javára, amely egyelőre nem mindennapi. Ez a tudás 

különleges, amikor valaki nemcsak felhalmozni tud, hanem megosztani is másokkal, amit megszerzett 

–  mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa a Zsolnay-kiállítás megnyitóján. 

Baán hangsúlyozta: a Liget-projekt egyik fontos célja, hogy az állami beruházás vonzáskörzetében magánberuházások is megjelenjenek, tovább növelve ezzel a Városliget és környezete értékét. 

A miniszteri biztos emlékeztetett rá, hogy a tíz évvel ezelőtt indult Liget-projekt a millennium óta nem látott fejlesztési program, célja egy Európában egyedülálló komplexitású kulturális negyed kialakítása. A program sikerességét és vonzerejét mutatja az is Baán szerint, hogy immár egy jelentős magángyűjtemény is csatlakozott hozzá.

Zsolnay
Szabó András, a gyűjtemény és az épületet birtokló cég tulajdonosa. 
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Kőrössy Albert Kálmán által tervezett, több mint 120 éves ResoArt Villa és az itt megrendezett kiállítás több szálon kötődik a Liget Budapest Projekt keretében kialakuló új kulturális központhoz: nemcsak a Millennium Házával kínál közös programot, hanem összefonódik a Liget projekt által létrehozott infrastruktúrával is, a belépőket a Liget+ rendszeren keresztül lehet majd megvenni. 

A ResoArt Villában kiállított gyűjtemény messzemenőkig alkalmas arra, hogy szemléltesse a Zsolnay család tehetsége és szorgalma révén világhírűvé vált márkanév sikertörténetét is – emelte ki Szabó András gyűjtő, a ResoArt Alapítvány alapítója.

Zsolnay Vilmos a nulláról elindulva jutott el a világhírnévig, és olyan hungarikum, ritka termék a Zsolnay, amely 150 év alatt mindig a világpiacon volt, és ma is keresett termék

– tette hozzá.

Zsolnay
Papp Csaba művészettörténész mutatta be a tárlatot az újságíróknak.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

Különleges tárlat különleges helyszínen

A ResoArt villát Szabó András cége, a Resonator Kft. a kilencvenes évek közepén vásárolta meg, majd két ütemben, archív fényképek alapján újíttatta fel. A rekonstrukciót 1999-ben Budapest Építészeti Nívódíj Emlékplakettel, 2000-ben pedig Podmaniczky-díjjal ismerték el. Az épület 2022-ig irodaként működött, majd Szabó András úgy döntött, hogy egyedülálló, ezerdarabos képzőművészeti magángyűjteményének legjelentősebb darabjait költözteti a villába, ahol ezzel a főváros jelenleg legnagyobb látogatható Zsolnay-kiállítása jött létre. A kollekció a Zsolnay kerámiák sikertörténetét mutatja be az 1870-es évektől kezdve egészen az 1920-as évek végéig.

 

Szabó András gyűjtemény Városliget zsolnay Liget Budapest
Kapcsolódó cikkek