„Mesterségesen volt magas szinten tartva a belföldi, illetve alacsonyan tartva a külföldi turizmus, a Covid miatt lezárt országhatárok azonban már kinyíltak, és megindult a kiutazó turizmus világszerte. Sokkal több magyar ment idén külföldre, és sokkal több külföldi turista érkezett, így fokozatosan helyreállt a korábbi, egészséges egyensúly” – összegezte a szezont Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke.

20231004 Budapest

Turisztikai eredmények - sajtótájékoztató

Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG20231004 BudapestTurisztikai eredmények - sajtótájékoztatóFotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG
Közösen értékelték a számokat az ágazati szereplők ma Budapesten.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Nem kapott maflást sem a Balaton, sem a magyar turizmus

– hangzott el azon a szezonértékelő tájékoztatón, amelyet rendhagyó módon közösen tartott a a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. „Tény, hogy az idei főszezon 17 millió vendégéjszakát hozott, ami felülmúlja a tavalyi, de még a 2019-es adatokat is. Semmi baj azzal, ami várható volt, hogy az inga idén elindult a külföld felé, emiatt visszaesik a belföldi és nő a külföldi vendégforgalom” – hangsúlyozta Guller Zoltán. 

20231004 Budapest

Turisztikai eredmények - sajtótájékoztató

Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG

A képen: Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke
Mesterségesen volt magasan tartva a belföldi turizmus, most visszaállt az egyensúly.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Milyen volt az idei nyár?

Több mint 6 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre a három nyári hónapban Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint. 

Az idei nyári forgalom ezáltal 1 százalékkal meghaladja a tavalyi főszezon eredményét, a 2019-es évi adatot pedig 6,3 százalékkal múlja felül. 

Külföldről 2022-hez képest közel 15 százalékkal több, összesen 2,6 millió turista érkezett, ami ugyancsak nagyobb szám, mint a 2019-es főszezonban. 

A legerősebb nyári hónapban, augusztusban a kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken 6,7 millió vendégéjszaka realizálódott, ami szintén meghaladja a tavalyi adatokat. 

Külföldre mentek nyaralni a magyarok augusztusban

A vendégek száma összességében 3,8 százalékkal csökkent, miközben a vendégéjszakáké 0,8 százalékkal nőtt a hazai turisztikai szálláshelyeken. A vendégéjszakák 63 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom alig változott. A magán- és egyéb szálláshelyeken 2,1 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban. A belföldi vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 6 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, szerdai gyorsjelentéséből. A hazai turisztikai szálláshelyeken 6,7 millió vendégéjszakát töltött el 2,3 millió vendég a nyár utolsó hónapjában.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 84 milliárd forint volt, ez folyó áron 25 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. 

Óriási nyereség volt az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság, jelentősen fellendítette a magyar főváros vendégforgalmát

– hangsúlyozta Kincses Áron, a KSH elnöke. Elmondta, hogy az Ausztráliából és Óceániából érkező külföldivendég-éjszakák száma több mint 120 százalékkal, az Afrikából, valamint Ázsiából jövőké pedig közel 60, illetve 50 százalékkal emelkedett a fővárosban 2022 augusztusához képest.

Fans use their phones to film as Norway's Jakob Ingebrigtsen celebrates with his national flag after winning the men's 5000m final during the World Athletics Championships at the National Athletics Centre in Budapest on August 27, 2023. (Photo by Jewel SAMAD / AFP)
Az atlétikai világbajnokság szurkolói.
Fotó: AFP

A belföldi vendégéjszakák tekintetében a Balaton térsége, míg a külföldi vendégéjszakák vonatkozásában a Balaton térsége és a főváros volt a legnépszerűbb 2023 augusztusában – emelte ki a KSH elnöke.

A szállodák a főszezon egészében országszerte 6 százalékkal, a Balatonnál 5 százalékkal több vendéget fogadtak, mint tavaly. A nyár 7 milliós vendégéjszaka-forgalmat hozott, ami csaknem azonos a tavalyi főszezoni időszakéval – fűzte hozzá Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. 

A bezzegévi bázis, 2019 nyarához képest a szállodák több vendéget fogadtak, 

és nemcsak a külföldiek (plusz 4 százalék), de a hazai turisták közül is többen (plusz 5 százalék) nyaraltak legnagyobb tavunk partjainál, mint a járványhelyzet előtt.

Nagyon nehezen indult a főszezon, a nyári piaci pillanatfelvételekhez képest a szezon egésze összességében végül jól sikerült, és a szállodaszövetségi elnök szavai szerint megnyugtató, hogy a belföldi vendégek változatlanul jelen vannak a magyar turizmusban, így a Balatonnál is.

Teljesülhet a Covid előtti célkitűzés

Budapesten június és augusztus között csaknem 4 millió vendégéjszakát töltöttek el a turisták a fővárosi szálláshelyeken, ez több mint 13 százalékkal felülmúlja a 2022-es nyári adatot, és 99 százalékra megközelíti a 2019-es rekordév szintjét, noha a háború miatt eltűnt 800 ezer orosz vendégéjszaka. 

20231004 Budapest

Turisztikai eredmények - sajtótájékoztató

Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG
Akik nyáron a Balaton vendégforgalmát még másként ítélték meg: Guller Zoltán és (a háttérben) Flesch Tamás.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Január–szeptemberben már majdnem 33 millió volt a vendégéjszaka-forgalom, ami országosan 1,2 százalékkal múlja felül a 2022-es értéket. 

felett, 31 százalékkal növekedtek a szálláshelyi bevételek,

a növekedésből Budapest átlag felett vette ki a részét ‒ hangsúlyozta az MTÜ elnöke. 

Az előfoglalási adatokból november–decemberre 3 százalékos növekedés látszik a magyar turizmusban, amely a Covid előtt megalkotott stratégiának megfelelően 2030-ra elérheti az 50 millió vendégéjszakát a várt 20 millió turista révén – összegezte az állami turisztikai ügynökség elnöke.