A vendégek száma összességében 9,4, a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken szeptemberben – derül ki a KSH ma reggel közétett mai gyorsjelentéséből.

Budapest,hungary,-,July,26,,2018,:tourist,Admire,From,The,Cruise
A növekvő külföldi vendégforgalom haszonélvezője Budapest. 
Fotó: Shutterstock

A vendégéjszakák 72 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 3,9 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 11 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

Szeptemberben 762 ezer belföldi vendég közel 1,7 millió vendégéjszakát töltött el a turisztikai szálláshelyeken, ahol a belföldi vendégek száma 0,6 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké pedig 1,2 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. 

A  kereskedelmi szálláshelyeken 564 ezer vendéget és 1,2 millió vendégéjszakát regisztráltak, ennek 67 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 3,8 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. 

 

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 1,4 százalékkal nőtt 2022 szeptemberéhez mérten. 

Mindeközben 

a külföldi vendégek száma 22, a vendégéjszakáké 13 százalékkal emelkedett 

az előző év azonos hónapjához képest. 

A turisztikai szálláshelyekre érkezett 663 ezer vendég 1,8 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 500 ezer vendéget és 1,3 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 78 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 12 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. 

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 21 százalékkal bővült 2022 szeptemberéhez mérten. 

Budapest,,Hungary,-,June,3,,2017:,Exterior,Of,Corinthia,Hotel
A főszezont idézte a szállodák magas szobakihasználtsága.
Fotó: Shutterstock

A külföldi vendégforgalom 57 százalékát Budapest turisztikai szálláshelyein regisztrálták,

a legnépszerűbb turisztikai térség pedig a Balaton volt, 13 százalékos részesedéssel.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 55 milliárd forint volt, ez folyó áron 21 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával szeptemberben folyó áron 5,9 százalékkal kevesebbet, közel 2 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken.

Milliárdokért vettek élelmiszert SZÉP-kártyával a magyarok

Húsz százalékkal többet, összesen 44,3 milliárd forintot költöttek idén augusztusban a SZÉP-kártyával a felhasználók. Az első hónap érdekessége, hogy mindeközben nem esett vissza a turisztikai célú költés sem, noha már hideg élelmiszerre is fel lehetett használni a kártyán lévő feltöltéseket.

Idén január és szeptember között az előző év azonos időszakához képest a turisztikai szálláshelyeken 1,2 százalékkal több, összesen 32,5 millió vendégéjszakát regisztráltak.

A belföldi vendégek 7,0 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több (17,4 millió, illetve 15,1 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken az első három negyedévben.

Autumn,At,Hámori,Lake,In,Miskolc,Lillafüred,With,The,Palace
Fotó: Shutterstock

Rekorddöntő adatokat hozott az indián nyár

Tavaly szeptemberhez képest az idei ősz első hónapjában közel 10 százalékkal többen fedezték fel Magyarország tájait – hangsúlyozta a KSH mai gyorsjelentéséhez időzítve a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiadott közlemény.

Mint az állami turizmusirányítási csúcsszervezet elemzése rámutat: 

az 1,4 milliós vendégszám 2,4 százalékkal múlta felül a pandémia előtti értéket,

ezen belül a magyar vidéki tájakra csaknem 11 százalékkal több vendég érkezett 2019-hez képest. 

Szeptemberben 3,4 millió éjszakát töltöttek a turisták Magyarországon, ami csaknem 6 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint.

Budapest és a Balaton volt a legnépszerűbb desztináció, a vidéki települések közül pedig Hévíz lett a szeptemberi hónap leglátogatottabb települése. 

A főszezont idézte a szállodák közel 60 százalékos átlagos kapacitáskihasználtsága is.

Turizmus: jól sikerült a szezon, egy asztalhoz ültek a számháborúzó felek

Nem kapott maflást sem a Balaton, sem a magyar turizmus, sőt soha rosszabb nyári szezont, mint az idei – hangzott el azon a közös sajtótájékoztatón, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke tartott. A nyári szezonzáró tájékoztató rendhagyó és rendkívüli jelentőségű volt, hiszen egy asztalhoz ültek a szezont nemrég még ellentmondásosan megítélő szervezetek képviselői. És egyöntetűen azt mondták, hogy remekül zárult a nyár, és az egész év kiváló lehet.