A eredeti rendeltetésének visszaállítását kérték a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) országos fórumán részt vevő idegenforgalmi vállalkozások, amelyek egyöntetű véleménye szerint a SZÉP-kártyára nagy szüksége van a turizmusnak, az eredeti koncepciója szerint – ezt közölte a kamara pénteken az MTI-vel.

IMG_1799
A szállodások az augusztusi kezdés elodázását kérték, végül ezen nem módosított a kormány.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A közlemény szerint a turisztikai évadzáró rendezvényen a szakma képviselői – kamarai szakemberek és turisztikai vállalkozások, valamint szakmai szervezetek – az idei évi tapasztalatokat, jó gyakorlatokat osztották meg egymással, és javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek hozzájárulhatnának a belföldi turizmus élénkítéséhez. Kiemelték: vannak olyan régiók, ahonnan szinte teljesen eltűntek az idegenforgalomból a SZÉP-kártyás vendégek, ami hatalmas kiesés a vállalkozások számára. Ezért azt javasolják a kormánynak, hogy 2024. január elsejével állítsa vissza a SZÉP-kártya felhasználásának kereteit az eredeti rendeltetése szerint.

A hír kapcsán megkerestünk iparági szereplőket, nagy szakmai szervezetek vezetőit, akik egyöntetűen azt mondták, hogy 

fel sem merült az ideiglenesen 2023. augusztus 1. és december 31. között megnyitott lehetőség meghosszabbítása a kormányzat részéről. 

A kiskereskedelem által elszenvedett inflációs sokkhatás tompítását célzó intézkedés eredményes volt, a bolti fogyasztás növeléséhez a SZÉP-kártya 450 ezer forintos éves kedvezményes feltöltési keretét 200 ezer forinttal ugyancsak ideiglenesen megnövelte a kormány. Ez a rendelkezés is hatályát veszti majd automatikusan 2024. január elsejétől, ha nem rendelkezik másként a kormány. Erre azonban ágazati informátoraink szerint nem készülnek, vagyis januártól minden visszaáll a régi keretek közé.

SZÉP-kártya: jut is, marad is, avagy a turisztikai ernyőszervezet nem félti az ágazat bevételét

Nem szívják el a turizmusból a SZÉP-kártyás pénzeket az élelmiszerboltok a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány szerint, amelynek elnöke úgy véli, a 40 százalékkal megemelt összegű, kedvezményes feltöltési lehetőség révén még pluszbevételre is esélyük van. Biztató a turizmusra nézve, hogy a kártyás feltöltések 65-70 százaléka a kártyatulajdonosok 30 százalékánál van. A szállodaszövetség ugyanakkor a nyári módosítás kezdőnapjának elhalasztását kéri.

A BKIK fórumán szó volt még arról is, hogy a hazai szálláshely-szolgáltatókat meg kell védeni a nagy nemzetközi online közvetítőkkel szemben. Ehhez a BKIK már megfogalmazta törvényjavaslatát, amelynek előterjesztése folyamatban van – jelezték, de arról nem szól a közlemény, hogy pontosan mit tartalmaz a csomag.

Szalloda folyoso-01
Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

A turisztikai vállalkozások úgy látják, a falusi turizmusban érdemes lenne a magasabb színvonalú, egyedi szolgáltatásokra fókuszálni, és ezzel szólítani meg a belföldi látogatókat.
Ezenkívül 

továbbra is szükség lenne új, nagyszabású turisztikai attrakciókra,

amelyek élénkítik a forgalmat – jelezték.
A BKIK az elhangzott javaslatokat eljuttatja a parlament gazdasági bizottságához.