Megközelítik a szallas.hu oldalon leadott belföldi szilveszteri foglalások a tavalyi év utolsó napján teljesültek számát, ráadásul az utolsó pillanatosokkal (last minute) tovább emelkedhet az idei forgalom. A hotelek népszerűsége töretlen ebben az időszakban, az eddigi szilveszteri foglalások 41 százaléka szól szállodákba – tudta meg a Világgazdaság.

Group,Of,Friends,Celebrating,With,Champagne
A szilveszterezők átlagosan 2,5 éjszakára foglaltak szállást belföldön.
Fotó: Shutterstock

Szilveszterkor is imádunk wellnessezni   

Ilyenkor többen keresik és vásárolják a wellness-, illetve kimondottan ünnepi csomagajánlatokat, programlehetőségeket, valamint a magasabb színvonalú szolgáltatásokat. A foglalások harmada például kifejezetten wellness-szálláshelyre szól. 

A szilveszterezők átlagosan 2,5 éjszakára foglaltak szállást belföldön, vagyis előbb érkeznek és tovább maradnak. 

A szallas.hu adatai alapján 

a foglalásonkénti átlagár egy fő részére egy éjszakára 14 ezer forint,

ez alig 2 százalékos növekedés tavalyhoz képest. Hotelek esetén egy éjszaka átlagára fejenként 23 365 forint, apartmanoknál 8920, vendégháznál 9400, panzióknál 11 730 forint.

Melyek a legnépszerűbb úti célok az év utolsó napjaiban?  

A jelenlegi adatok alapján Eger, Gyula, Szeged, Pécs, Hajdúszoboszló, Budapest, Siófok, Hévíz, Sárvár és Győr a legvonzóbb belföldi úti célok a magyarok körében szilveszterkor. Régiós szinten Észak-Magyarország, a Balaton és Észak-Alföld térségébe szól a legtöbb foglalás. 
Tavalyhoz és az előző évekhez hasonlóan az ünnepi időszakot illetően elsőként a szilveszter telítődött, jó néhány frekventált wellness-hotel már november végén telt házat jelzett az év végére.

Szilveszteri rendezvények külföldön  

A hotelek többsége ilyenkor zenés estekkel, sztárfellépőkkel, bűvész produkcióval, gálavacsorával, pezsgős pohárköszöntővel, tűzijátékkal kedveskedik a vendégeknek.

Sok helyen lesz malaclakoma, kaszinóest, operett-előadás és tombola is.

Holidays,,Celebration,And,People,Concept,-,Happy,Smiling,Friends,Having
Hagyományos szilveszteri ételek kerülnek az asztalra az év utolsó napján. 
Fotó: Shutterstock

Bevesszük Spanyolországot

Az óévbúcsúztatásra rendkívül változatos a külföldi kínálat is. Van utazási iroda, amelyik egyetlen éjszakára Velencébe buszoztat, ahol tengerre teszi a szilveszterezőket, akik egy pohár itallal koccinthatnak az éjféli tűzijáték közben az új évre – majd nem sokkal később vissza is fordulnak Budapestre.

Az év legdrágább időszaka a szilveszteri, égtájtól és éghajlattól függetlenül mindenütt feláras.

A kiwi.com foglalási adatai alapján közel másfélszer több honfitársunk vett repülőjegyet az idei karácsonyi ünnepi időszakra, mint tavaly, sőt a november 28-áig leadott foglalások alapján 

2023. december 18. és 2024. január 1. között toronymagasan vezet Spanyolország – ide repül a legtöbb magyar.

Olaszország és Franciaország dobogós még, de ebbe a két országba összesen nem utaznak annyian ünnepelni, mint a spanyolokhoz. A csehek, lengyelek, görögök és románok eközben Londont favorizálják, honfitársainkat a fővárosok közül Párizs vonzza leginkább. Isztambul idén második lett a múlt hónapi foglalási toplistán, miközben tavaly még az első 20 legnépszerűbb város között sem szerepelt.

A hajón töltött szilveszteri vacsora, és az éjféli időszak olyannyira értékes attrakció az év utolsó napján, hogy egyes helyeken többe kerül ez a program, mint az oda-vissza kifizetett repülőjegyek ára.

Karácsonyozni Mexikóban 

A szilveszterezés a távoli turistaparadicsomokban már a karácsonyozással is összekapcsolódik: aki például Mexikóba keresett szervezett csoportot, már december 23-án elutazhat, és csak jövőre jön vissza. Ugyanez a helyzet a Maldív-szigetekre befizetett utazásokkal, és több iroda kínál már nem csak 9, hanem 14 éjszakás turnusokat is, például a nemrég felkapott Zanzibárra.

Ezt tükrözi a repülőjegy-értékesítési statisztika is, mely alapján idén év végén megközelítőleg minden tizedik repülőjegyvásárló 11 és 14 nap közötti időtartamra utazik el.

Cheerful,Young,People,Showered,With,Confetti,On,A,Club,Party.
Fotó: Shutterstock

Az egzotikus desztinációkért mélyen a zsebbe kell nyúlni: a szállás kategóriájától és az ellátástól függően van némi eltérés az egyes ajánlatok között, de 

a másfél millió forintos személyenkénti költség többnyire jellemző, és a fakultatív programok ára is több százezer forint lehet

azok számától és exkluzivitásától függően.

Akik nem érik be az év utolsó napján a televíziókban sugárzott hagyományos ünnepi műsorral, és nem elégszenek meg az otthoni társasággal, hanem különlegesebb évbúcsúztatóra vágynak, gazdag kínálattal találkozhatnak.

szilveszter_1
Budapesten is számtalan program várja a szilveszterezőket.
Fotó: Kurucz Árpád

Tíz-tizenötezer forint alatt már nem ússzuk meg Pesten

Találomra fellapozva az online országos programkínálatot, még most is lehet műsoros vacsorára, délutáni és esti zenés színházi estre megvásárolható belépőjegyet találni.

Személyenként a fővárosban a 10 ezer forint az a küszöb, ami alatt szinte reménytelen a feláras ünnepnapra programot találni – és akkor még alá is lőttünk a költségeknek, ilyenkor ugyanis inkább 15 ezer forint a jellemző ár. Vidéken szolidabb az árszabás.

Az éjféli pezsgővel, virslivel vagy malaclakomával gazdagított menü pedig ugyanolyan jelentős eltéréssel árazott, mint az év bármely napján a különböző rendű-rangú éttermekben. Aki dunai hajózással és élőzenés bulival képzeli el a szilveszter éjszakát, alig 80 ezer forintért még válthat jegyet rá Budapesten.

Dübörögnek a szilveszteri foglalások

November végén már pörögnek a szilveszteri foglalások, és a karácsonyi napokra is megindult a kereslet. A trend ugyanaz, mint a korábbi években, vagyis elsőként a szilveszter telítődik, majd a karácsony, utána pedig a két ünnep közötti napok.