Többen töltik az ünnepi hétvégét szálláshelyeken, mint tavaly, az eddig beérkezett, 213 ezer vendégéjszakára szóló foglalás mintegy 10 százalékkal több a tavalyinál eddig – foglalta össze a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) az ünnepi hétvége várható mérlegét.

Budapest,,Hungary.,January,01,,2018:,Szechenyi,Baths,In,Budapest,,Hungary.
A Széchenyi fürdő télen is toplistás attrakció a külföldi és a belföldi vendégek körében egyaránt.
Fotó: Shutterstock

Érdekesség, hogy a foglalások 68 százaléka érkezett szállodákba, mi több, a szálláshelyek közül a legkeresettebbek ilyenkor a négy- és ötcsillagos hotelek, és nem csak a külföldiek körében, ugyanis  

a magyar vendégek idén a tavalyinál is nagyobb arányban választottak az ünnepekre felső kategóriás szállodai tartózkodást.

Háromból két belföldi foglalás ezekbe a hotelekbe szól az NTAK adatai szerint. 

A karácsonyi időszak alatt évről évre növekszik az utazókedv,

a vendégéjszakák mellett a vendégek száma is egyenletesen nő, idén körülbelül 110 ezer turista tölti majd Magyarországon az ünnepet – mutatott rá közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Minden második turista fürdővárosba megy a télen

A téli időszakban is az egyik legfontosabb utazási motiváció az egészségturizmus, amely Magyarország egyik legfontosabb négy évszakos turisztikai terméke. Azok a vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.

A külföldiek körében Budapest a legvonzóbb, addig a magyarok jellemzően vidéken pihennek, és a Balaton után a fürdőhelyek a legkedveltebb úti céljaik. Az ünnepek alatt a leglátogatottabb turisztikai térségek között szerepel a Balaton, Bük-Sárvár és Budapest környéke, a települési toplista dobogósai pedig Hévíz, Bük és Sárvár lettek.

Heviz,Lake,With,A,Nice,Cloudscape,In,Hungary,At,Winter
Hévíz télen.
Fotó: Shutterstock

A hazai vendégek toplistájának élbolyában Debrecen és környéke is szerepel, a karácsonyi előfoglalások toplistáját a belföldön utazók körében idén a fürdővárosok közül Hévíz, Hajdúszoboszló és Zalakaros vezeti. 

A 63 ezer külföldről érkező turista majdnem 70 százaléka Budapestet, választotta, a magyar fővárosban szállást regisztráló külföldiek jelentős része Spanyolországból, Olaszországból, Németországból és az Egyesült Királyságból indul útnak, de Görögországból is szép számmal érkezett foglalás.

Chain,Bridge,And,Royal,Palace,In,Budapest,At,Winter,Day
Fotó: Shutterstock

Hazánk vidéki tájait elsősorban az Ausztriából, Csehországból és Németországból érkezők készülnek felfedezni.