Rendkívül forgalmas évvel, kimagasló utazási lázzal számolnak az idén a magyarországi kiutaztatók,

ezt tükrözi az utazásszervező tevékenység várt bevételéhez mért, kötelező vagyoni biztosíték összegének jelentős növekedése mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke a Rász el-Haimában megrendezett éves közgyűlés mai megnyitóján.

MUISZ Ras Al Khaimah
Az utazási piac aktuális kérdéseiről tárgyalnak a szakma képvseilői az Év desztinációjának választott Rász el-Haimában, az Egyesült Arab Emírségekben.
Fotó: Sándor Tünde

Nem véletlenül az Egyesült Arab Emirátusok egyik legdinamikusabban fejlődő emírsége, Rász el-Haima adott helyet a magyar szakmai szövetség éves külföldi közgyűlésének, miután a területet választotta az év desztinációjának a MUISZ 2024-ben. 

A térségben zajlik a legtöbb turisztikai beruházás, a nagyszabású szálláshely- és attrakciófejlesztést grandiózus tervek fűtik: Rász el-Haima három-négy éven belül megkétszerezi szálláshely-kapacitását, a jelenlegi évi 1,3 millió turista helyett 2030-ra évente 3 milliót tervez vendégül látni. Ehhez a több mint nyolcezer hotelszoba mellé több mint 7400 épül, csaknem felerészt ötcsillagos kategóriában továbbra is.

Rász el-Haima több magyar utazási iroda által is értékesített üdülőhelyein évről évre több magyar vendég fordul meg,

az épülő hotelek sokasága miatt az emírség intenzív kampányokat folytat az utazók megnyerésére. 

Már több mint hétezer hotelszoba működik Rász el-Haima emírségben.
Fotó: Sándor Tünde

A magyar utazási piacra most lehet építeni, a külföldi utazások iránti kereslet télen-nyáron nő. 

Tavaly 40 százalékkal nőtt a chartereztetés forgalma, ami 2022-ben 61,3 milliárd forintot, 2023-ban 85,8 milliárd forintot tett ki közölte Molnár Judit. 

A MUISZ elnöke szerint érdekes adalék a piacról, hogy a tavalyi évet már 531 kaucióköteles utazásszervezővel zárta a szektor, az egy évvel korábbi 482 helyett. 

Ez már trendforduló, 

hiszen a Covid idején nagyot csökkent az utazásszervezők száma.

Az idei újabb sikerév lehet, amit sejtet, hogy 2024-re 43 százalékkal haladja meg a vagyoni biztosíték értéke a tavalyit, a chareterztető vállalkozások esetében pedig még kiugróbb, 50 százalék a várt piacbővülés.

A magyarok több mint fele már biztosítással utazik

Sikerév lehet az idei az utasbiztosítási piacon, amelynek forgalma az első negyedévben időarányosan már a Covid előttit is meghaladta. A turisztikai ágazaton belül a buszos utaztatók azonban súlyos helyzetbe kerültek: nagyon kevés a buszvezető és gyorsan öregszik a járműpark is, a helyzet kritikus – hangzott el a Magyar Utazási Irodák Szövetségének 97. közgyűlésén, Sevillában, ahol a szakma súlyponti kérdéseiről tanácskoznak.

Mindeközben a szakma nehézségei is súlyosbodtak, kiemelt lobbitéma a feketeutaztatás elleni fellépés, a tanácsadó cégek felelősségének szabályozása, valamint a beutaztatótevékenység bejelentéskötelessé tétele, és még inkább az iparűzési adóval kapcsolatos anomáliák tisztázása. 

Vannak ugyanis olyan önkormányzatok, ahol nem az árrés, hanem a teljes bevétel 2 százalékára tartanak igényt címén.

Az utasbiztosítási piacról tartott szakmai előadásokból kiderült, hogy a Covid és a háború egyre nagyobb öngondoskodásra készteti az utazókat is, a sztornóbiztosítások kiugró növekedése után tavaly már a tényleges utazások számának növekedése pumpálta a bevételeket. Továbbra is vannak olyan túl bátor utazók, akik csak a bankkártya és az európai egészségbiztosítási kártyájuk adta biztonságérzetre hagyatkoznak. 

Sokan nem tudják ugyanis, hogy mi a lényeges és praktikus különbség, ha van és ha nincs utazási biztosítása

és ahhoz kötődő asszisztenciaszolgáltatása az utazóknak –  hangsúlyozta Sárközi Csilla, a Colonnade biztosító illetékes vezetője.