Magyarország fesztiválnagyhatalommá nőtte ki magát, turisztikai vonzereje jelentős, regionális összehasonlításban azonban mégsem tartozunk az élmezőnybe. Azért dolgozunk, hogy a régió turisztikai központjává váljunk néhány éven belül – szögezte le Bienerth Gusztáv turisztikai kormánybiztos egy 2017-ben megjelent fesztiválkutatásban. 

20220723-Campus-3-KA_1220220723 DebrecenCampus Fesztivál 3. napja, Azahriah koncert.Fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari NaplóKépen: Baukó Attila énekes, zenész20220723 Debrecen

Campus Fesztivál 3. napja, Azahriah koncert.

Fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló

Képen: Baukó Attila énekes, zenész
Azahriah végigkoncertezi a nyári fesztiválszezont. 
Fotó: Kiss Annamarie

Már áprilisban elrajtol a magyar fesztiválszezon

A dolog szépséghibája, hogy a 2016 áprilisában kinevezett kormánybiztos még 2017 február elsején lemondott tisztségéről, míg a fesztiválszervezők tovább tették a dolgukat.

A magyar fesztiválipart egyedül a Covid gáncsolta el rövid időre, amelyből nemzetközi versenytársai többségéhez hasonlóan gyorsan felállt, és immár új fénykorát éli.

A magyarországi zenei fesztiválszezon áprilisban kezdődik, amikor úgymond repülőrajtot vesz a kínálat, már ebben a hónapban három eseményt is találunk a naptárban.

  • A Budapest Ritmo 2024 fesztivál április 11–13. között zajlik négy, többségében zárt helyszínen, miután ekkor még igen szeszélyes az időjárás.
  • Két héttel később, április 27. és május 15. között, ugyancsak városszerte zajlik – koncerttermekben, klubokban, köztereken – a JazzFest Budapest, melyre az egész világ felfigyelhet és tartósan visszateheti a várost a zene világtérképére. Valóban a zene fővárosává válhatunk – áll az esemény honlapján, amellyel minden bizonnyal az esemény rangját igyekeznek érzékeltetni a szervezők. Az impozáns méretű programkínálat szerint erre jó esély van, és szükség is, hiszen a fesztiválokról a már idézett kutatásban úgy írnak, mint a  turisztikai kínálat csúcs eseményeiről.
  • A Volt fesztivált felváltó SopronFest szinte lélegzetvételnyi szünet után, két nappal a JazzFest fináléja után kezdődik, a május 15–19-ei pünkösdi hosszú hétvégén.

Sopronban koncertezik Azahriah, aki a következő hétvégén három telt házas koncertet ad a Puskás Arénában, vagyis aki oda nem kapott már jegyet, még a zenetörténeti triplázás előtt együtt bulizhat vele itt.

sziget fesztivál
A turisztikai kínálat csúcseseményei a fesztiválok. 
Fotó: Mónus Márton / MTI

Pünkösdkor lesz Magyarország legnagyobb és legjelentősebb popkulturális eseménye

A soproni fellépők névsorában a legkedveltebb hazai zenészeket megtaláljuk, mindannyian telt házas koncerteket jegyeznek bárhol. Majka, Tankcsapda, Valmar, a Belga és Rúzsa Magdi rajongói mellett a Kispál és a Borz, a Quimby közönségére is céloznak a szervezők.

Rendhagyó a zenei fesztiválok között, de ugyancsak a pünkösdi hétvégére időzítették Magyarország legnagyobb és legjelentősebb popkulturális eseményét a Hungexpon, a Budapest Comic Cont, ahol egyszerre elevenedik meg a filmek, a képregények, az animék és videójátékok világa. 

Mindeközben már

teljes gőzzel beindulnak a gasztronómiai fesztiválok is:

ilyen a május 24–26. között zajló Gourmet Fesztivál és vidéki testvére, a Debrecziner Gourmet Fesztivál is. Utóbbi immár nyolcadik alkalommal, idén június 14–16. között lesz, ismét a debreceni Nagyerdőben.

Júniusban jön a Fishing On Orfű, júliusban a Balaton Sound

Mozgalmas lesz a június is: ez a szolnoki Tiszavirág fesztivál és a Vénégy Fesztivál hónapja, illetve a Fishing On Orfűé. A családias esemény az orfűi kempingben többek között a Hiperkarma, Carson Coma, Krúbi, Belga, az Ivan & The Parazol, a Kiscsillag, Parno Graszt, Péterfy Bori & Love Band, Quimby és Vad Fruttik koncertjével csábít.

A hazai zenészvilágban is a koncert főszezont jelentő nyári fesztiváltempó július 3–6. között a Balaton Sounddal gyorsul fel, mivel ugyanezen a hétvégén Nagykovácsiban, Ráckevén, és megintcsak Orfűn lesz egy-egy többnapos dzsembori. 

A Bánkitó fesztivál időpontja idén július 10–13. lesz, ami egyben az EFOTT dátuma is. Utóbbi idén is a Velencei-tónál lesz július 10–14. között.

Az egyetemistákra Dévényi Tibor mellett egy újabb Azahriah-, Majka-, Hiperkarma-, Krúbi- és Pál Utcai Fiúk-koncerttel céloznak a szervezők.

 A minden valószínűség szerint legtempósabb júliusi időszakban

ezen a hétvégén lesz ugyanis Törökbálinton a Bass Paradise, Tárnokon a Katlan Festival és Rockmaraton Fesztivál is, utóbbi Dunaújvárosban.

Július 17–20. között lesz a VeszprémFest, és a mezőtúri East Fest, valamint a kunfehértói Fehértone Fesztivál. Július utolsó hétvégéjén sem pihennek a gitárok, a Babel Sound Fesztivál Balatonbogláron, a Reggae Camp Lakitelken, a Campus Fesztivál pedig Debrecen lesz. 

Tíz év után koncertezik magyar előadó a Sziget Nagyszínpadán

A Művészetek Völgye július 17–28. között kínál a színház és muzsika kedvelőinek sokszínű programot, Ozorán pedig július 26-tól augusztus 6-ig fesztiváloznak majd.

Augusztus elején a FEZEN Fesztivál és Paloznaki Jazzpiknik, valamint a fonyódi RockBalaton előzi meg a fesztiválszezonra a koronát felhelyező, nemzetközi szinten is vastag betűkkel jegyzett Sziget Fesztivált, amelyre idén augusztus 7–13. között kerül sor. A Sziget második napján is lesz Azahriah-koncert, a napzáró program hazai sztárjával majdnem tíz év után lesz magyar előadó a Nagyszínpad esti műsorsávjában itt.

Nyárzáró eseménynek számít az augusztus végi Strand Fesztivál, ahol egy újabb Azahriah-koncert is várható még.

Az iskolai tanév kezdete előtti napokra időzítették a Szegedi Ifjúsági Napok programját, amely augusztus utolsó négy napját színesíti meg. Nem mellékesen Azahriah itt is fellép.

Semmi sincs ingyen

A fesztiválbérletek ára az események hosszától függően igen változatos, a pálmát kétségtelenül a hatnapos Sziget viszi, amelynek vendégköre zömében külföldiekből áll. Itt a hatnapos VIP-bérlet ára 198 ezer forint, amelyet most 219 ezer forint helyett kínálnak kis engedménnyel. Háromnapos bérletet 76,9 ezer forintért kaphatunk a hajógyári rendezvényre. Ezzel szemben a négynapos Fishing on Orfűre – amely inkább a hazai közönség körében kedvelt és jóval kisebb méretű esemény – a bérleteket 55 ezer forintért árulják.