A szálláshely-szolgáltatás konjunktúraindexe továbbra is a mindenkori legmagasabb értéke, azaz plusz 9 pont közelében áll, míg a vendéglátásban a nagyon enyhe pozitív elmozdulás ellenére még mindig nem érte el a nulla pontot, a semleges szintet, amely felett egyébként legutóbb 2022. júniusban állt az index értéke – közölte a Turisztikai Munkaadók Országos Szövetsége.

Budapest,,Hungary-,July,20,,2017:,Tourists,In,A,Double-decker,Bus
Fotó: Shutterstock

A TKI index 2024. februárban plusz 1 ponton állt a mínusz 100 és plusz 100 pont közötti skálán értelmezve, tehát az ágazat szereplői helyzetüket stagnálónak érzékelik. Bár az index értéke kismértékben, 2 ponttal csökkent, még így is 4 ponttal haladja meg az egy évvel ezelőtti értékét. Tavaly épp februárban ugrott meg jelentősen a mutató.

 

Egyedül a működési költségek megítélése romlott, miután a cégek 52 százaléka működési költségei növekedéséről számolt be: az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához mérten 

átlagosan 20 százalékkal drágult az üzemeltetés, az áremelkedés pedig átlagosan 10 százalékos volt.

Budapest,,Hungary,-,June,19,,2014:,People,Visit,Vaci,Street
A vendéglátósok készülnek a legkisebb mértékű áremelésre az előző felmérés szerint.
Fotó: Shutterstock

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest 

  • a szállásadók 34 százaléka növekedést, 7 százaléka visszaesést vár a vendégéjszakák számában,
  • a vendéglátásban működők közül 31 százalék vár vendégforgalom-növekedést, 10 százalékuk pedig visszaesést vetít előre,
  • az egyéb turisztikai szektorban működők 46 százaléka vár ügyfélforgalom-növekedést, míg 9 százalékuk visszaesést prognosztizál.