MEGÉLHETÉSI KÖLTSÉGEK A globális árindex a New York-i 69 százalékára módosult a tavalyi 73 százalékról

Budapest még mindig olcsónak számít

Ingatlan | Vállalatok | Vezető
Párizs és Hongkong utolérte Szingapúrt árszínvonal tekintetében a The Economist Intelligence Unit friss rangsorának élén. A lista több évtizedes történetében idén először osztoznak hárman a világ legdrágább városa címen.

A holtversenyben legköltségesebb városokban 7 százalékkal drágább az élet, mint az index bázisának számító New Yorkban. A tíz legborsosabb árú város többsége Európában és Ázsiában található, Svájc két várossal is képviselteti magát. A top 10-ben egyedül Szingapúrnak sikerült megőriznie tavalyi pozícióját, a japán Oszaka mellett ugyanakkor két amerikai metropolisz, Los Angeles és New York is visszatért az élbolyba.

A kutatásban több mint 160 termék és szolgáltatás ára, illetve díja alapján hasonlítják össze a világ 133 városának megélhetési költségeit. A vizsgált tételek között szerepelnek élelmiszerek, utazási és rezsikiadások is, de például egy kétrészes férfi öltöny és egy női hajvágás ára is az index részét képezi. A felmérést eredetileg arra tervezték, hogy segítsen a multinacionális vállalatoknak a kiküldetésben lévő és üzleti utakra küldött munkavállalók költségtérítésének kialakításában.

A hagyományosan drágább városok, Koppenhága, Szöul, New York és Los Angeles konvergáló árai a globalizáció, valamint az ízlések és a vásárlási minták hasonlóságát bizonyítják

– hangsúlyozta Roxana Slavcheva, a tanulmány szerkesztője.

Az elmúlt évben a magas infláció és egyes nemzeti valuták leértékelődése gyakorolta a legnagyobb hatást a megélhetési költségekre, amelyek globálisan 69 százalékra csökkentek a tavalyi 73 százalékról. Öt éve még 82 százalék, egy évtizede pedig 89 százalék volt ez az átlag New York árszintjéhez képest.

Fotó: AFP

Az elmúlt év pénzügyi folyamatai jelentősen átrendezték a városok rangsorát. Leginkább a devizaválságtól sújtott törökországi Isztambul és az argentin Buenos Aires esett vissza a rangsorban, egyaránt 48 helyet. A legnagyobb mértékben pedig az új-kaledóniai főváros, valamint Szófia drágult egy év alatt. A bolgár főváros 29 helyet lépett előre, ami főként abból ered, hogy az euró tervezett közeli bevezetése miatt megindult az élelmiszerárak emelkedése.

A 133 várost felvonultató listán Budapest a 105. helyen szerepel, ezzel régiónkban is olcsónak számít: nemcsak Prága, hanem Szófia, Varsó és Belgrád is előzi a magyar fővárost. Budapest tavalyhoz képest ráadásul négy helyet csúszott vissza, tehát valamivel olcsóbb lett az élet 2018-hoz képest.

A legalacsonyabb költségeket felmutató városok többsége Ázsiában és Dél-Amerikában található, mert a legjobb ár-érték arányt hagyományosan a dél-ázsiai városok kínálják, különösen Indiában és Pakisztánban. A Föld legolcsóbb településeinek számító venezuelai Caracas és a szíriai Damaszkusz ugyanakkor nem irigylésre méltó helyzetű, mivel az ottani alacsony árak nem prosperitás, hanem súlyos politikai és gazdasági válságok következményei.

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

A közfinanszírozott ellátás a legkedvezőbb

A közfinanszírozás növelése mellett a támogatás átalakítása és fejlesztése oldhatja meg azt a problémát, hogy a hazai lakosság nagyon sokat költ a saját zsebéből az egészségügyre.

Az Arsenal leigazolná Szoboszlai Dominiket

A Football Insider értesülése szerint az Arsenal 9 millió fontos ajánlatot tett a Red Bull Salzburgnak a magyar válogatott labdarúgó megvásárlásáért.
Világgazdaság Piactér