Eldőlt a hosszú ideje levegőben lógó kérdés, hogy meddig élvezhetik az otthoni internetezés hívei a Matáv 2000-ben bevezetett kedvezményes megoldásait, az átalánydíjas Mindenkinek csomagot, illetve a 150 forintos kedvezményt. A telefontársaság akkori deklarált szándéka szerint az abban az időben különösen alacsony hazai internet-hozzáférési mutatókon kívánt javítani a vonzó ajánlatokkal. A csábítás eredményes volt, a Mindenkinek csomag az azóta eltelt idő alatt országosan közel 40 ezer előfizetőt vonzott.

Tavaly nyáron egyszer már kísérletet tett az akkor még monopolhelyzetben lévő Matáv, hogy megszüntesse a netkedvezményeket. Egyes hírek szerint azonban a lépésre az internethasználat növelését programként meghirdető kormány közbenjárására végül is nem került sor.

Időközben változott a piaci környezet, a hírközlést szabályozó törvény a világhálós célú telefonköltségekből részt kínál az internetszolgáltatóknak is. Kezdetben úgy tűnt, hogy a Matáv tegnapi bejelentése, amelyet a saját üzleti szempontjai alapoztak meg, jól jöhet még - a kedvezményes konstrukciókból eddig vajmi keveset profitáló - internetszolgáltatóknak. Ők azonban attól tartanak, hogy a piac, s benne maguk a társaságok, többet veszítenek a vámon, mint amit nyernek a réven. Vagyis várható, hogy jelentősen csökkenni fog az otthonról internetezők száma, de legalábbis a hálón töltött idő. Ennek következményeként viszont a megosztható díjalap sem lesz olyan vonzó.

S akkor még hol vannak az országos érdekek? A lépés komoly dilemma elé állíthatja a kormányváltó pártokat is, hiszen noha programjuk egyik fontos eleme a lakossági internetezés növelése, mozgásterük itt elég csekély. Nem kényszeríthetik a szolgáltatókat üzleti érdekeik ellen szóló önfegyelmezésre, és nem is államosíthatják az internetpiacot.